Epilepsie

Lidé s epilepsií se častěji rozvádějí


Kategorie: Aktuality Epilepsie 
30.září 2022

Společenské stigma provází lidi s epilepsií od útlého dětství. Kvůli nízkému sebevědomí a nepochopení okolí tak mohou mít problém s navázáním partnerských vztahů. Podle brazilské studie „Rodinný stav pacientů s epilepsií: Faktory a kvalita života“ čelí lidé s epilepsií dokonce vyššímu riziku rozpadu manželství než zdraví jedinci. Podle lékařů lze však nepochybně vést kvalitní partnerský život i s epilepsií. Důležitá je podle nich otevřená komunikace a boření mýtů spojených s nemocí, kterou má v Česku 80 tisíc lidí. Na problém upozorňují odborníci u příležitosti Národního dne epilepsie, který tradičně připadá na 30. září.

„Je vědecky prokázáno, že naši pacienti čelí v partnerském životě více problémům než běžná populace. Pro teenagery je těžké seznamovat se a mluvit o nemoci s partnerem. Měla jsem dokonce pacientku, která odmítala slovo epilepsie vůbec vyslovit a říct o ní svým nejbližším,“ popisuje MUDr. Jana Zárubová z Centra pro epilepsii FN Motol, která je zároveň místopředsedkyní spolku EpiStop. Podle ní koluje ve společnosti o epilepsii stále mnoho mýtů, což pacientům budování vztahů ztěžuje.

O své nemoci se naučil otevřeně mluvit analytik XY, u něhož lékaři odhalili epilepsii v 15 letech. Se vztahy teprve začínal.  Ačkoliv přímo problémy hovořit o své chorobě neměl, upozorňuje, že je dobré, pokud člověk dokáže o své nemoci mluvit. Současná partnerka, s níž má dvě děti, zažila jeho epileptický záchvat hned v počátku vztahu, a to dokonce při sexu. Situaci zvládla dobře a partneři jsou spolu již 14 let. Podle lékařů nebývá záchvat při pohlavním styku běžný a pacienti z něj nemusí mít obavu. Existují záchvaty spouštěné orgasmem, ale není to příliš časté. Větším problémem je úzkost, že by něco takového mohlo nastat.

Právě úzkost a nejistota v intimním životě může být podle brazilských vědců jednou z příčin, proč manželství nemocných s epilepsií končí častěji rozvodem. Odborníci z Národního centra pro epilepsii v Norsku zase zjistili, že ženy a muži s epilepsií mají oproti zdravé populaci více sexuálních problémů, například se sníženým libidem. Vinou mohou být podle specialistů některé léky na epilepsii. Problém je nutné konzultovat s neurologem, který může pacientovi léčbu upravit a obtíže řešit.

Podobně by ženy měly s neurologem konzultovat výběr vhodné ochrany proti početí. Některé léky na epilepsii totiž mohou snižovat účinnost hormonální antikoncepce, nebo naopak antikoncepce může ovlivňovat léčbu epilepsie. Antikoncepce u žen a dívek s epilepsií na: Ženy a epilepsie.  Více informací o epilepsii na: UCBCares pro Epilepsii.

Spolek EpiStop vytváří možnost pro setkávání, spolupráci a aktivní činnost všech skupin a osob, které mají vztah k lidem s epilepsií. Cílem je zlepšit postavení lidí s epilepsií ve společnosti. Více na:  www.epistop.cz

Společnost E / Czech Epilepsy Association, z. s., pomáhá lidem s epilepsií a jejich blízkým zvládat náročné životní situace. Pořádá online setkání vedená psychologem pro lidi s epilepsií a jejich blízké, včetně pomoci při epileptickém záchvatu. Více na: na www.spolecnost-e.cz.

 

Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová