Medicína

Do ČR dorazily vakcíny proti chřipce


Kategorie: Chřipka Terapie a prevence chřipky Aktuality 
16.září 2022

Společnost Viatris dovezla na začátku září 2022 do České republiky dodávku své sezónní tetravalentní vakcíny proti chřipce Influvac Tetra. Lékaři tak už mají vakcínu v ordinacích a začínají očkovat své pacienty. Každoroční očkování je nejdůležitější a nejúčinnější prevencí infekce viru chřipky a s ní spojených zdravotních komplikací.

Včasné dodání znamená dřívější ochranu, což je obzvláště důležité pro osoby s vyšším rizikem závažného průběhu chřipky nebo komplikací. To jsou zejména starší osoby, těhotné ženy, zdravotníci, děti a lidé s chronickým onemocněním, například srdce, plic, dále lidé trpící astmatem a cukrovkou. Očkování každoroční chřipkovou vakcínou je nejdůležitější strategií, jak předcházet dopadům infekce viru chřipky. Nedávný prudký nárůst případů chřipky na jižní polokouli, který nastal po zmírnění koronavirových opatření, naznačuje, že nadcházející chřipková sezóna by mohla být obzvláště vážná.

Od poloviny dubna 2022 překročil týdenní počet laboratorně potvrzených případů chřipky hlášených v Austrálii pětiletý průměr. Ačkoli aktivita chřipky v zemích jižní polokoule není vždy přesným ukazatelem toho, co se stane na severní polokouli, tento časný nárůst počtu případů chřipky může být varováním před tím, co by mohlo přijít na podzim, zejména po dvou letech nízké chřipkové aktivity.

Každoroční očkování proti chřipce je nejlepší ochranou před chřipkou a jejími potenciálně závažnými komplikacemi a pomáhá zabránit jejímu šíření. Při dostatečné proočkovanosti se ve společnosti vytváří kolektivní imunita, která chrání i ty, kteří se očkovat nemohou. Jak nedávno zopakovala Světová zdravotnická organizace (WHO), celosvětově dostupné vakcíny proti sezónní chřipce jsou dobře snášeny, jsou účinné a mají potenciál zabránit významné nemocnosti a úmrtnosti spojené s chřipkovou infekcí.

Chřipkovou infekcí v České republice každý rok onemocní statisíce lidí a přibližně 1 500 osob jí každoročně podlehne5. Celosvětově je každý rok evidováno 3–5 milionů závažných případů a přibližně 290–650 tisíc úmrtí v souvislosti s chřipkou. Chřipková epidemie postihuje Českou republiku každoročně v zimních měsících, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Očkování probíhá každý rok na podzim před začátkem chřipkové sezóny, od září do listopadu, a to nejčastěji v ordinacích praktických lékařů, ve zdravotních ústavech a očkovacích centrech. Očkují také někteří ambulantní specialisté, například pacienti s diabetem se tak mohou obrátit na své diabetology. Očkování se opakuje každý rok, protože virus chřipky se neustále mění. Pacienti, kteří mají zájem o očkování proti chřipce, by se měli obrátit na svého lékaře.

Vakcinační akce schválena dne 21. 4. 2022 na období od 1. 5. 2022 do 30. 4. 2023 - č. j.: MZDR 13235/2022-2/OVZ.
www.viatris.com

Autor: MUDr. Olga Wildová