Antikoncepce

Zmražení vajíček pro budoucí mateřství


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
09.září 2022

Nejčastější důvody, proč ženy oddalují mateřství jsou kariéra, studium nebo hledání vhodného partnera. Počet vajíček s přibývajícím věkem však postupně klesá, proto stoupá počet mladých žen, které si nechají zmrazit vajíčka v mladém věku. Důvodem je, aby se předešlo jejich stárnutí a možnému zhoršení jejich kvality. Původně šlo o lékařskou metodu, která sloužila hlavně pro onkologické pacientky.

 

Zmražení vlastních vajíček je alternativa, o které část žen ví, ale všeobecně není v populaci její známost a znalost dostatečně rozšířená. To může být důvodem, že mnoho žen se rozhoduje a podstupuje tuto metodu až v době, která už není pro mražení oocytů (vajíčka) zcela optimální (kolem 40 roku věku). Může však už být pozdě a nelze získat dostatečný počet kvalitních vajíček k zamrazení a následnému použití.

„Aby měl „social freezing“ největší šanci na úspěch, je potřeba vajíčka zmrazit včas. „Ideální doba je mezi 25.–35. rokem, ale vždy platí, čím dříve, tím lépe. Vychází se z dané biologické podstaty, kdy se žena rodí s určitým počtem vajíček. Ty v každém cyklu ubývají a se zvyšujícím se věkem ženy klesá jejich kvalita, resp. narůstá počet vajíček geneticky abnormálních. Proto je vhodné zamrazit vajíčka v mladším věku ženy, kdy doba zamražených oocytů prakticky nehraje roli,“ vedoucí lékař kliniky Next Fertility Plzeň.

Bohužel v současné době stále více žen odkládá mateřství. Věk rodiček se proto už mnoho let pomalu zvyšuje. Zatímco v roce 2007 se 44,5 % všech miminek narodilo ženám mezi 30 a 39 lety, v roce 2019 už to bylo 52 %. Stoupající trend je patrný i u žen, které si pořizují miminko až po čtyřicítce. Zmražení vajíček je tedy vhodné pro ženy odkládající mateřství, ale může pomoci uchovat plodnost i ženám s genetickým předpokladem nástupu brzké menopauzy či ženám s těžkou formou endometriózy. Jsou možným řešením i pro ženy, které pracují ve škodlivém pracovním prostředí, které může vajíčka časem poškodit.

Studie prokázaly, že kvalita zmražených vajíček je srovnatelná s kvalitou „čerstvých“. Úspěšnost celé procedury je dominantně závislá na věku, kdy se žena rozhodne nechat svoje vajíčka zmrazit. Jejich použití je pak v České republice legislativně omezeno do věku 48+, ale kromě legislativy je nutné brát v úvahu i celkový zdravotní stav ženy. Z hlediska možných eventuálních porodnických komplikací je pak vhodnější neposunovat transfer embrya do příliš pokročilého věku.

Pokud se žena rozhodne pro zmražení vajíček, její první kroky by měly směřovat ke gynekologovi a potom do kliniky reprodukční medicíny. Zde bude pacientka vyšetřena, zhodnotí se její celkový zdravotní stav a bude poučena o průběhu dané metody. Poté žena zahájí několikadenní hormonální stimulaci, díky níž dozraje více vajíček k odběru a k následnému zamražení.

Jakmile se žena rozhodne k použití svých zamražených vajíček, je nutné adekvátně připravit její děložní sliznici a vajíčko oplodnit spermiemi. Ve chvíli, kdy je děloha připravená, vybere se jedno nejlepší embryo k transferu. Přibližně po dalších 14 dnech se žena pomocí těhotenského testu dozví výsledek. Při zmražení vajíček je nutné počítat s tím, že pojišťovny tyto úkony neproplácí. V mnoha případech zmražená vajíčka fungují jen jako “pojistka“ a nikoliv jako nezbytná léčba.

Social freezing umožňuje rozhodovat ženám o svém životě, stanovit priority, budovat kariéru a určit ten“ správný a nejvhodnější moment“ pro založení rodiny.

Dle TZ

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová