Knižní recenze a anotace

Novinky z oblasti medicíny nakladatelství Grada


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Knižní recenze a anotace Aktuality 
30.srpen 2022

Elektrokardiografie a nejčastější akutní stavy ve zdravotnických novinkách nakladatelství Grada pro každodenní lékařskou praxi i pro odborné studium.

Hampton R. John, Hampton Joanna: EKG stručně, jasně, přehledně
Grada, 2022, vydání první, str. 288

Již více než 40 let je publikace překládána do mnoha jazyků a čtenáři ji považují za jeden z nejlepších základních průvodců elektrokardiografie. Publikace slouží k úplnému pochopení metody, která je součástí prakticky všech vyšetření v klinické medicíně.

Odborníkům – lékařům, ale i nelékařskému zdravotnickému personálu, kteří EKG používají, pomáhá jednoduše a přímo rozpoznat normální a abnormální EKG nálezy. Kniha klade důraz na stručnost, praktičnost a přehlednost.

Publikaci ocení kardiologové, internisté, praktičtí lékaři i lékaři ostatních odborností, především ale medici a také zdravotní sestry.

https://www.grada.cz/ekg-strucne-jasne-prehledne-(1)-12110/

 

Souček Martin, Masopust Jan, Mokrá dana a kolektiv: Naléhavé stavy z pohledu internisty
Grada, 2022, vydání první, str. 248

Moderně zpracovaná kniha zahrnuje nejčastější akutní stavy, se kterými se může setkat lékař (nejen interních oborů) u lůžka pacienta, v ambulanci či na příjmovém oddělení nemocnice.

Stručně rekapituluje etiologii, kliniku a diagnostiku častých akutních stavů, předkládá podrobné prvotní léčebné postupy a nastiňuje navazující terapii. Prakticky psanou publikaci obohacují poznatky z praxe.

Kniha původně vznikla na Interní klinice 2. LF UK a FN Motol jako učební text pro mladé lékaře. Doplněním textu vznikla publikace, kterou ocení nejen lékaři začínající, ale i zkušenější k rychlé orientaci v problematice.

V neposlední řadě může být kniha pomocníkem při studiu medicíny či přípravě k atestačním zkouškám.

https://www.grada.cz/nalehave-stavy-z-pohledu-internisty-12411/

www.grada.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová