Žena a zdraví

Menopauza mění vzhled ženy


Kategorie: Aktuality Jak o sebe pečovat? 
25.srpen 2022

Přechod ženy - menopauza neznamená jen návaly horka nebo podrážděnost. Může také viditelně proměnit vzhled ženy. V klimakteriu se mění kvalita vlasů, pleti i nehtů. Důvodem změn je klesající hladina estrogenu v těle.

Hlavním signálem přechodu, který začíná v průměru mezi 45. a 55. rokem života ženy, je ztráta menstruace, což je přirozený stav útlumu funkce vaječníků a snížení tvorby hormonů estrogenu a progesteronu. Kolísání hladiny hormonů způsobuje změny v těle ženy, které mohou proměnit i vzhled. Úbytek estrogenu, který podporuje zadržování vody v pokožce, způsobuje dehydrataci. Projevuje se na různých částech těla. S klesající hladinou estrogenu kromě dehydratace souvisí snížená produkce kolagenu a keratinu. Tyto změny se pak odrážejí mimo jiné na kvalitě vlasů, kůže a nehtů.

První místo dehydratace jsou vlasy. Ženy v klimakteriu si mohou všimnout vysušené pokožky hlavy a zvýšené tvorby lupů. Poměrně často také vlasy řídnou, nebo dokonce vypadávají. Stav je způsoben poklesem estrogenu a zvýšenou produkci androgenů.

Důsledky mohou negativně působit na sebevědomí žen. S řídnutím nebo vypadáváním vlasů se přitom během menopauzy setkává přibližně 40 procent z nich. Je důležité mít na vědomí, že existují i další faktory, které mohou k vypadávání vlasů přispívat. Patří mezi ně třeba vysoká míra stresu nebo nezdravá strava. Proto je nutno se stravovat zdravě. Je dobré hlídat také příjem zdravých tuků. Pro psychickou i fyzickou pohodu je nezbytné udržovat pod kontrolou hladinu stresu, čímž lze rovněž předejít hormonální nerovnováze. Pro boj s dehydratací je důležitý pravidelný pitný režim, nejvhodnější je čistá voda.

Vlasy je vhodné v období menopauzy tepelně neupravovat, omezit používání žehličky na vlasy a kulmy. Pokud se vlasy fénují, snížit teplotu na minimum. Stejně tak je dobré vyřadit chemickou vlasovou kosmetiku.

V důsledku poklesu hladiny estrogenu vznikají rovněž křehké nehty Oslabuje se vrstva keratinu, která se tvoří v nehtovém lůžku. Nehty se třepí a dochází k jejich lámání. Aby nehty zůstaly silné a lesklé, je důležité udržovat ruce rovněž hydratované.  (Při úklidu nebo mytí nádobí používat rukavice). Nehty je dobré pravidelně zastřihávat, krátká délka prospívá zdravému růstu a obnově nehtů. Vyhýbat se odlakovačům s chemickým acetonem, který nehty ještě dále vysušuje.

Částí těla, na niž má přechod vliv, je také pleť. S poklesem estrogenu se snižuje i produkce kolagenu, bílkoviny v pokožce. Pleť ztrácí na objemu a pevnosti. Některé ženy si v důsledku hormonální nerovnováhy mohou všimnout vyšší tvorby pupínků. V tomto případě je vhodné používat jemný čisticí přípravek s obsahem kyseliny salicylové. V krajních případech se doporučuje i návštěva dermatologa.

Zpevnění pokožky lze docílit jednoduchou masáží obličeje. Použivat hydratační krém nebo olej a každý večer si obličej promasírovat. Masážní pohyby stimulují produkci kolagenu v pokožce a hydratační krémy s obsahem kyseliny hyaluronové pomáhají zadržovat vodu. Pomoci mohou také antioxidanty, mezi něž se řadí například vitamin C přispívající k omlazení pleti. Je možné jej přijímat v podobě potravinových doplňků určených přímo pro ženy v klimakteriu, kromě tohoto vitaminu obsahují speciální doplňky stravy též beta-karoten nebo koenzym Q10, který aktivně podporuje využití energie v buňce pro zlepšení regenerace pleti a příznivě působí na vlasy a nehty.

 Dle TZ MUDr. Pavla Turčana, spolupracovníka společnosti Vegall Pharma, s.r.o.

www.lesensky.cz

.

Autor: MUDr. Olga Wildová