Žloutenka

Každých 30 vteřin umírá jeden pacient na žloutenku


Kategorie: Aktuality Žloutenka 
28.červenec 2022

Ve světě trpí žloutenkou více než 325 milionů lidí a různým typům tohoto onemocnění každoročně podlehne 1,1 milionu pacientů. Světový den boje proti žloutence si klade za cíl zvýšit povědomí o této nemoci. Vojenská zdravotní pojišťovna při této příležitosti vysvětluje, proč žloutenku nepodceňovat a jakými způsoby se před ní preventivně chránit.

Virová hepatitida, lidově žloutenka, je závažné infekční onemocnění, které napadá játra. Existuje celkem 5 typů této choroby, které se označují písmeny A až E. Světová zdravotnická organizace u příležitosti letošního Světového dne hepatitidy zdůrazňuje potřebu rozvíjet lepší přístup k léčbě a péči bez ohledu na konkrétní typ nemoci.

Mezi základní preventivní doporučení patří dodržování osobní hygieny, řádné mytí rukou, konzumace čistých potravin a pití nezávadné vody. Nejúčinnější formou ochrany je však očkování. Vakcínou proti typu B se v České republice očkuje podle povinného očkovacího kalendáře. Každý dospělý člověk by tak měl být chráněn minimálně dalších 15 let.

Po uplynutí této doby si mohou zájemci nechat zjistit stav protilátek v krvi. Přeočkování a vakcínu proti typu A však už veřejné pojištění nehradí. Zájemci ale mohou využít příspěvku ve výši až 1 000 Kč pro děti a 500 Kč pro dospělé, který nabízí Vojenská zdravotní pojišťovna. Více na www.vozp.cz/ockovani. Dle TZ

www.stance.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová