Knižní recenze a anotace

Odborné novinky z Grady


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace Novinky ze zdravotnictví 
27.červenec 2022

Zdravotnické nakladatelství Grada s třicetiletou tradicí seznamuje s dalšími novinkami v odborné literatuře.

Svačina Štěpán: Antiobezitika - vývoj, současnost a perspektivy
Grada, 2022, vydání první, str. 249

Antiobezitika, léky k léčbě závažného onemocnění, obezity, mají dlouhou historii. Řada z nich byla stažena pro závažné nežádoucí účinky. Dnes používané přípravky jsou velmi účinné, ale podávání musí být dlouhodobé. Monografie je první v nové knižní řadě Farmakoterapie pro klinickou praxi, kterou bude profesor Svačina, předseda České lékařské společnosti JEP, odborně garantovat.

V publikaci je podán podrobný přehled indikací, kontraindikací, nežádoucích účinků, dávkování a interakcí antiobezitik. Podrobně je probráno podávání antiobezitik u komorbidit – diabetu, hypertenze, srdečního selhání a dalších onemocnění. Autor se věnuje i perspektivám, ve vývoji je v současné době nejméně třicet dalších molekul s komplexními efekty nejen na hmotnost.

Kniha je určena internistům, endokrinologům, obezitologům, lékařům oboru klinická výživa i praktickým lékařům.
https://www.grada.cz/antiobezitika-vyvoj-soucasnost-a-perspektivy-11996/


Kolek František a kolektiv: Zdravotník - první pomoc pro pedagogické pracovníky a pořadatele dětských táborů

Grada, 2022, vydání první, str. 224

Čtenář by měl po přečtení knihy umět přivolat pomoc v krizové situaci, znát základy technické první pomoci, zejména u dopravní nehody. Měl by umět poskytnout předlékařskou první pomoc do příjezdu zdravotnické záchranné služby u život ohrožujících stavů, jak improvizovaně bez pomůcek, tak s běžné dostupným materiálem – automatický externí defibrilátor, obsah autolékárničky, resuscitační maska.

Měl by být schopen u úrazů a běžných onemocnění rozhodnout, zda zvolit domácí léčbu, navštívit lékaře, či zda musí volat záchrannou službu. Pokud zvolí domácí léčbu, bude vědět jak na ni. Dozví se, jak pečovat o dítě s častými chronickými onemocněními, jako je astma nebo cukrovka. Nechybí ani kapitola věnující se nebezpečím spojeným s koupáním a záchraně tonoucích. Samostatné kapitoly se věnují právní stránce poskytování první pomoci v ČR, lékům, základní znalosti o lidském těle nebo těhotenství a překotnému porodu.

Kniha je základní učebnicí pro rekvalifikační kurz zdravotník zotavovacích akcí, je určena táborovým zdravotníkům, medikům prvních ročníků v rámci předmětu první pomoc, profesím pracujícím s dětmi: učitelům, táborovým vedoucím, trenérům sportovních kroužků, skautským vedoucím, dále rodičům chtějícím umět poskytnout první pomoc svým dětem, členům organizací majících v náplni práce i první pomoc (například sbory dobrovolných hasičů) a široké laické veřejnosti, která se chce naučit první pomoc.

Autor je lékař dětského resuscitačního oddělení Fakultní nemocnice Motol a lékař zdravotnické záchranné služby, odborný garant Kurzu zdravotník zotavovacích akcí Cukříček (pořádaný každoročně od roku 2016), skautský vůdce. Mezi spoluautory je i právník, farmaceut a zaměstnanec hasičského záchranného sboru.
https://www.grada.cz/zdravotnik-prvni-pomoc-pro-pedagogicke-pracovnik-13130/

Kachlová Miroslava, Plevová Ilona: Postupy v ošetřovatelské péči 2
Grada, 2022, vydání první, str. 112

Publikace s tématem bariérové ošetřovatelské péče je další ze série tzv. „sešitků", které si mohou čtenáři vybírat dle aktuálních potřeb. Je určena studentům, pedagogům a nelékařským zdravotnickým pracovníkům, kteří se dané problematice věnují.

Čtenář  je informován o infekcích spojených s pobytem ve zdravotnickém zařízení, jejich rozdělení, cestách přenosu, o bariérové ošetřovatelské péči, tzn. o dezinfekci, sterilizaci, hygieně rukou, oblékání, jednorázových pomůckách, individualizaci pomůcek atp.), dále o péči o pacienta v rámci bariérové péče, např. o pacienta s vyšším hygienickým režimem, o pacienta v intezivní péči apod.
https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-2-12012/


Libová Lúbica a kolektiv: Ošetřovatelský proces v chirurgii II
Grada, 2022, vydání první, str. 136

Moderně a prakticky zpracovaná publikace o ošetřovatelství v chirurgii a péči o pacienta po operačních výkonech v ortopedii, traumatologii a gynekologii. Zahrnuje vyšetření pacienta, ošetřovatelskou péči v perioperačním období i možné pooperační komplikace.

Ve speciální části je hlavní doménou praktické uplatnění ošetřovatelského procesu u vybraných lékařských diagnóz v různých oblastech chirurgie, jako je miniinvazivní chirurgie a roboticky asistovaná chirurgie – v dnešní době velmi progresivní metodě. Je zdůrazněno vzájemné propojení částí ošetřovatelského procesu – posuzování, diagnostika a plánování ošetřovatelské péče u vybraných chirurgických onemocnění.

Cílem autorů bylo podat informace praktickým způsobem tak, aby ošetřovatelský proces mol být aplikován v praxi s cílem zajistit kvalitní a efektivní ošetřovatelskou péči pacientům s chirurgickými onemocněními.

Kniha je určena především pregraduálním studentům ošetřovatelství, avšak mohou výrazně přispět i k rozšíření poznatků sester v dalším vzdělávání. 
https://www.grada.cz/socialni-prace-na-prikladech-z-praxe-12221/

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová