Medicína

V létě z nevhodných bot hrozí plísně a otlaky


Kategorie: Aktuality 
09.srpen 2022

Léto znamená pro nohy zvýšenou zátěž. V horku se potí, otékají a může se na nich objevit plíseň nebo kuří oka. K problémům může přispět i špatně zvolená obuv, která není prodyšná nebo utlačuje chodidla. Obvyklým letním neduhem jsou takzvaná „kuří oka“, výrůstky tvořené ztvrdlou kůží, jež způsobuje dlouhodobější tlak na pokožku. Nejčastěji vznikají na patách, na prstech u nohou nebo na dalších místech, kde boty otlačují chodidla.

V letní módě páskové sandály na podpatku při celodenním nošení se mohou proměnit v mučící nástroje. Pokud je navíc stélka z nekvalitního materiálu, zpocená noha po ní klouže a ztrácí stabilitu. Stejně tak mohou kuří oka způsobovat lodičky s úzkou špičkou.

Pro léčbu kuřích ok obvykle stačí koupit v lékárně náplasti obsahující kyselinu salicylovou nebo navštívit pedikérku. Především však vyměnit nepohodlnou obuv za pohodlnější. Nevhodné boty naruší celkové postavení těla. Pokud je pata o pět centimetrů výš než špička nebo je noha stažená v tvrdé a vysoké botě, mění se postavení kolen a jejich pohyb a následně se změní držení bederních kloubů a páteře. Hlava je příliš vpředu, tělo bude mít stále tendenci padat.

Volný střih respektující tvar chodidla je typickým znakem speciálních bot, které se vyrábějí z lehkých materiálů. Na léto jsou ideální, protože nohu nijak neutlačují a prsty jsou v přirozené poloze. Chodidla v nich mohou dýchat. Existují sportovní modely vhodné do přírody i elegantní kousky do města, které se hodí k letním šatům.

K letnímu období patří i plísně nohou, které se snadno šíří v prostředí bazénů, wellness center a na dalších veřejných místech, kde lidé chodí bez bot. Plíseň je infekční choroba, šíří se šupinkami kůže, které odpadnou z nakažené nohy. Není proto dobrý nápad si na návštěvě půjčovat pantofle, je lépe nosit vlastní přezutí.

Plísni se nejlépe daří ve vlhkém nevětraném prostředí, což je přesně případ zpocených nohou v uzavřených botách. Celodenní nošení neprodyšné obuvi nohám jednoznačně škodí. Pot nemá kam odcházet, podporuje vznik plísně a množení bakterií. Nohy napadené plísní zčervenají, svědí, loupou se, nehty zežloutnou a objevuje se i zvýšený zápach. Pro léčbu plísní existuje řada přípravků ve formě mastí, gelů nebo roztoků do vody, které je třeba užívat alespoň dva týdny. Důležité je také odložit uzavřenou obuv na chladnější měsíce a dopřát nohám volnost a kontakt s čerstvým vzduchem.

Kromě výběru správných bot je v létě důležité nohy příliš nepřetěžovat. Dlouhé stání nebo sezení s překříženýma nohama zpomaluje průtok krve a výsledkem mohou být nepříjemné otoky. V horkém počasí se průtok krve ještě více zpomaluje. Je proto dobré se občas protáhnout, projít se po místnosti nebo si vyšlápnout pár schodů, aby se krev rozproudila. Doporučuje se hodně pít a doplňovat tělu draslík.

Ohleduplnost k vlastním nohám je důležitá rovněž při letních výletech. Pokud se většinu roku příliš nechodí, není dobré vyrazit bez přípravy na dlouhou túru do hor. Nohy nejsou zvyklé chodit v terénu, nemají posílené svaly, neudržují dobře rovnováhu a vzniká nebezpečí úrazu. Je dobré se na chůzi připravovat už několik týdnů dopředu.

Speciální obuv pomáhá posilovat svaly a šlachy v chodidle při každém kroku. Chodidlo je v přirozené poloze a nic ho neutlačuje. Díky flexibilní podrážce může vnímat povrch po němž kráčí, což podporuje stabilitu chodidla a terapeuticky využívá přirozený pohyb. Dle TZ

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová