Antikoncepce

Co by měli muži vědět o zamrazení spermií


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
06.červenec 2022

V životě každého muže může nastat situace, která ohrozí jeho plodnost. Někteří například provozují vrcholovou cyklistiku, která je pro mužský klín velkou zátěží, jiní naopak mezi vyznavače pohybu nepatří a dají přednost pravidelné cigaretě a sklence alkoholu. V horším případě je to onkologická léčba, jejímž častým vedlejším účinkem je nevratná sterilizace. Moderní reprodukční medicína dává možnost mít potomky i do budoucna zamrazením spermií.

Zdravý dospělý muž denně vytvoří až 100 milionů spermií a plodnost si na rozdíl od ženy zachovává až do poměrně vysokého věku. Některé, dokonce i každodenní činnosti však mohou muže o jejich reprodukční možnosti připravit. Možné ztrátě spermiogeneze se vystavují lidé pracující dlouhodobě v sedavém či rizikovém zaměstnání, konzumenti cigaret, alkoholu a dalších návykových látek, ale i vyznavači některých rizikových sportů – například vrcholové cyklistiky, kontaktních sportů nebo takových aktivit, kde může dojít k poškození páteře.

Mezi další faktory, které mohou negativně ovlivnit mužovu schopnost mít děti, patří některé lékařské zákroky, zejména v případě onkologické léčby. Radioterapie a chemoterapie pacienta zpravidla sterilizují. Určité riziko představuje také jakákoliv operace v oblasti reprodukční soustavy.

Pokud by muž musel zvažovat, jak svou plodnost zachovat, nabízí mu reprodukční medicína řešení v podobě kryokonzervace neboli zmrazení. Pohlavní buňky se při ní uchovávají v tekutém dusíku při teplotě –196 °C v takzvaných Dewarových nádobách. Dříve se využívala metoda pomalého mražení. V dnešní době se využívá moderní vitrifikace, kdy naopak dojde k velmi prudkému zmrazení. Tím se předejde tvorbě ledových krystalků, které mohou sperma poškodit.

Takto zmrazené spermie pak podle odborníků na reprodukční medicínu vydrží i desítky let, zpravidla po celé reprodukční období muže, či dokonce déle. Buňky se dají velice jednoduše rozmrazit a použít, jejich kvalita přitom nijak neutrpí.

Podobně snadný je i proces odběru spermií určených ke kryokonzervaci. Odběr ejakulátu probíhá masturbací po dvou až třech dnech abstinence do sterilní nádobky vydané na reprodukční klinice, a to přímo na pracovišti ve speciální odběrové místnosti (i za přítomnosti partnerky). Je-li však muži příjemnější, lze odběr uskutečnit v domácím prostředí pod podmínkou, že na kliniku přinese svůj vlastní vzorek osobně.

Pokud se muž časem rozhodne, že své sperma nadále uchovávat nechce, podepíše na klinice souhlas s ukončením skladování a na základě toho se uložené sperma neřízeně rozmrazí. Konkrétní vzorek je vždy navázán na svého majitele, nikdo cizí jej tak nemůže vyzvednout či použít a nejde jej ani darovat jinému páru. To platí i v případě, že muž zemře.

Pokud muž hodlá možnosti zmrazení spermií využít, měl by počítat s náklady v řádu nižších tisíců korun za každý rok skladování jeho vzorku. Kliniky nabízí vitrifikaci spermatu a jeho uskladnění za tři tisíce korun, na stejnou částku pak vychází každý další rok uchovávání. Výjimkou jsou pacienti, kteří chtějí buňky zamrazit z důvodu očekávané onkologické léčby. Těm je kryokonzervace po dobu prvního roku poskytnuta za účasti pojišťovny zcela zdarma. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.repromeda.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová