Knižní recenze a anotace

Knižní novinky nakladatelství Grada


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace Novinky ze zdravotnictví 
25.červen 2022

Představujeme knižní novinky nakladatelství Grada z oblasti zdravotnictví a medicíny.

Lukáš Karel, Kautzner Josef, Hoch Jiří a kolektiv: Bolest na hrudi
Grada, 2022, vydání první, str. 688

Bolest na hrudi je jedním z nejdramatičtějších příznaků v medicíně, na který je nutno včas reagovat. Bolest na hrudi je subjektivní nepříjemný fyzický pocit. Může se projevovat různě, jako tlak, tíha, svírání, pálení, může vyústit až do nesnesitelného utrpení a může skončit fatálně, pokud není stanovena včasná a správná diagnóza. Komplexní pohled na tento příznak, který se dotýká téměř všech medicínských oborů, nebyl v tomto rozsahu v českém písemnictví dosud zpracován. 

Kniha je strukturována do dvou základních částí.
V části obecné jsou zařazeny kapitoly anatomie, fyziologie, propedeutika, biochemické vyšetření a vyšetřovací metody od základních až po vysoce specializované.
Část speciální je široká diferenciální diagnostika bolestí na hrudi zpracovaná podle nozologických jednotek všech oborů, které se mohou s bolestí na hrudi potkat. Kapitoly zpracovali špičkoví specialisté (kardiolog, angiolog, pneumolog, gastroenterolog, pediatr, infektolog, dermatolog, mamolog, urolog, neurolog, psychiatr, gerontolog, onkolog, chirurg, hrudní chirurg, revmatolog, ortoped, rehabilitační lékař). 

Kniha je zajímavá především pro praktické lékaře, lékaře u emergency a příjmových oddělení nemocnic, internisty ale i pro specialisty, především kardiology, pneumology a chirurgy.
https://www.grada.cz/bolest-na-hrudi-12121/

Bambula Petr, Nováková Marie a kolektiv: Vybrané kapitoly z fyziologie

Grada, 2022, vydání první, str. 168

Publikace nabízí čtenáři témata, která dosud nebyla v naší literatuře komplexně zpracována a kterým nebyla věnována náležitá pozornost.

Čtenář se tak seznámí s principy regulačních mechanismů a jejich integrací, fyziologií jednotlivých etap ontogeneze člověka, fyziologickými zvláštnostmi a změnami v průběhu novorozeneckého období, s úlohou vápníku v organismu, s membránovými transportními procesy a fyziologií kůže.

Ve zpracování jednotlivých kapitol se odráží styl psaní i osobnost jednotlivých autorů, kapitoly však mají společný cíl – s určitým nadhledem a zamyšlením představit uvedená fyziologická témata a nasměrovat tak čtenáře dále ve studiu a také ukázat komplexnost a krásu fyziologie jako oboru. 

Kniha je určena nejen pro pregraduální studenty všeobecného lékařství, zubního lékařství, nelékařských zdravotnických oborů včetně farmacie, ale i pro studenty postgraduální i lékaře a další odborníky. Sepsal ji kolektiv autorů z Fyziologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
https://www.grada.cz/vybrane-kapitoly-z-fyziologie-10174/

Frelich Michal a kolektiv: Dětské polytrauma
Grada, 2022, vydání první, str. 272

Kniha je určena lékařům na všech úrovních řetězce přežití: zejména lékařům urgentní a intenzivní medicíny, anesteziologům, lékařům dětské intenzivní a resuscitační péče, ale i úrazovým chirurgům a dalším specializacím.

Publikace poskytuje čtenáři komplexní pohled na problematiku závažných traumat dětí – od přednemocniční péče přes péči na urgentním příjmu, operačním sále a jednotce dětské intenzivní a resuscitační péče. Věnuje se diagnostice, terapii, všem základním a život zachraňujícím výkonům, upozorňuje i na nejčastější chyby v péči o zraněné dítě.

Autorský kolektiv tvoří odborníci, kteří se dětskému pacientovi věnují od prvního kontaktu až po definitivní nemocniční řešení.
https://www.grada.cz/detske-polytrauma-10938/

Klepáčková Olga, Krejčí Zuzana, Černá Martina: Sociální práce na příkladech z praxe
Grada, 2022, vydání první, str. 136

Publikace přináší nejen pestrou mozaiku příkladů a postřehů z každodenní praxe sociálních pracovníků a jejich kolegů, ale také náměty k zamyšlení, diskuzi a k dalšímu prohloubení znalostí i praktická doporučení.

Je určena zejména sociálním a zdravotně-sociálním pracovníkům, dalším pracovníkům pomáhajících profesí a studentům sociálně zaměřených oborů. Přínosem však může být i zájemcům z řad široké veřejnosti, kterých se problematika dotýká například v roli neformálního pečovatele, pěstouna nebo asistenta pedagoga.

Druhá publikace tohoto autorského tria pomáhá nahlédnout do světa lidí, z nichž někteří teprve nedávno nastoupili na své první místo sociálního pracovníka, jiní působí v praxi již několik desítek let.
K jejich klientům patří ohrožené a znevýhodněné děti, dospělí, kteří se potýkají s duševním onemocněním, závislostí nebo z nejrůznějších důvodů spadli až na dno společnosti, i křehcí senioři prožívající samý závěr života. Zranitelní lidé, kteří potřebují k plnohodnotnému životu podporu ostatních i ti, kteří touží konečně najít na světě své šťastné místo.
https://www.grada.cz/socialni-prace-na-prikladech-z-praxe-12221/

www.grada.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová