Medicína

Světový den boje proti nádorům mozku - 8. 6.


Kategorie: Aktuality Rakovina 
08.červen 2022

Světový den boje proti nádorům mozku  se slaví od roku 2000 jako pocta všem pacientům a jejich rodinám a s cílem šíření povědomí o této nemoci. Zhoubný novotvar mozku označuje nádorové onemocnění, které představuje závažný problém pro pacienta i jeho okolí. Proces léčby je velmi náročný a často vyžaduje i odbornou psychologickou podporu. Daná terapie pak záleží na mnoha faktorech, běžně se však přistupuje k operaci, ozařování, chemoterapii nebo symptomatické léčbě.

Ačkoliv tyto zhoubné novotvary tvoří pouze 2 % onkologických onemocnění, patří mezi nejagresivnější a nejnebezpečnější pro lidské zdraví. Počet nově diagnostikovaných pacientů navíc meziročně stoupá. Vojenská zdravotní pojišťovna při této příležitosti vysvětluje, jak správně pečovat o řídicí orgán nervové soustavy.

„Nádory postihující mozek a mozkové obaly rostou v uzavřeném prostoru lebky. Právě proto mohou být i typicky benigní či nezhoubné nádory smrtelně nebezpečné kvůli nárustu nitrolebečního tlaku. Pokud umístění a zdravotní stav pacienta dovoluje, přistupuje se primárně k operačnímu řešení,“ vysvětluje revizní lékařka VoZP.

Některé nádory mozku jsou díky moderním přístupům léčitelné a pacient má šanci na úplné zotavení. I přes pokrok onkologie ovšem stále existují skupiny nádorů, u kterých je pravděpodobnost uzdravení malá. Léčba ale může pacientovi prodloužit život nebo alespoň zmírnit příznaky.

Mezi příznaky onemocnění patří například bolest hlavy, která je velmi intenzivní a horší při probuzení, ale i náhlé nevolnosti, zhoršení zraku a dalších smyslů, problémy s mluvením či motorikou. Jako u všech typů rakoviny i u nádorů mozku je důležitá hlavně včasná detekce, proto při obtížích je nutno ihned vyhledat lékaře.

Příčiny a rizikové faktory vzniku mozkového nádoru stále nejsou přesně známy. Nádorová onemocnění se řadí mezi takzvané civilizační nemoci, a i když svou roli může hrát i genetický faktor, odhaduje se, že velký vliv na jejich rozvoj má nezdravý životní styl. Kromě pravidelného pohybu a vyváženého jídelníčku by se tak nemělo zapomínat na doplňování esenciálních mastných kyselin nebo vitamínu E a vitamínů skupiny B. VoZP přispívá pojištěncům na vitamínové doplňky stravy i na pohybové a relaxační aktivity. Více na vozp.cz/prispevky-na-prevenci. Dle TZ

www.vozp.cz

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová