Antikoncepce

Jak pečovat o mužskou plodnost


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
09.červen 2022

Dnešní hektický žívotní styl má dopad na lidský organismus. Zejména mileniálové čelí vlivům, které se odráží na jejich zdraví. Jedná se především o stres v zaměstnání, nedostatek pohybu a neustálé obklopení elektronikou. Tyto faktory se projeví jak na psychické, tak na fyzické stránce. Nejčastěji ve formě obezity, deprese nebo problémů s plodností. Komplikacím lze snadno předcházet.

 

Mezi mileniály se podle sociologů řadí všichni narození od 80. let 20. století do roku 2000. Studie organizace Blue Cross Blue Shield, která sdružuje čtyři desítky amerických zdravotních pojišťoven, předpovídá, že mileniálové mají třikrát větší pravděpodobnost, že budou nemocní a zemřou mladší než předchozí generace. Výrazným faktorem, který přispívá k vysoké míře stresu, je závislost na moderních komunikačních technologiích a neustálá potřeba kontrolovat sociální média a elektronické přístroje. Odborníci varují, že právě tento faktor může výrazně negativním způsobem ovlivňovat i plodnost.

Neplodností může působit stres a nedostatek spánku. Hormony, které řídí rytmus spánku a bdění jsou kortizol a melatonin. Jejich uvolňování má na starosti stejná část mozku, která reguluje také reprodukční hormony. Kvalitní spánek je tedy zcela klíčový pro tvorbu testosteronu. Mimo jiné i proto, že testosteron se nejvíce tvoří v nočních a brzkých ranních hodinách a spíše ve fázi hlubšího spánku. Stres a s ním spojený nedostatek spánku tak může negativně ovlivňovat proces dozrávání spermií, který je na testosteronu závislý.

Už delší dobu se debatuje o nebezpečí notebooků položených na klínech mužů, a to zvláště v letním období. Ve varlatech je obvykle o 2 °C nižší teplota než teplota tělesná. Vyšší teplota ve varlatech působí negativně na vývoj spermií a způsobuje pokles jejich počtu.  V případě zahřátí klína je vyšší pravděpodobnost poškození spermií a snížení jejich pohyblivosti. Není však jasné, zda se jedná o důsledek záření nebo samotného tepla, které notebooky produkují. Ať je tomu jakkoliv, doporučuje se preventivně notebook na klín nepokládat.

Je potvrzeno, že párům, kde má muž nadváhu nebo je obézní, trvá početí déle. Nadměrné množství tělesného tuku souvisí se změnami hladiny testosteronu a dalších reprodukčních hormonů. Je tak dobré udržovat si zdravou váhu. Správná životospráva ovlivňuje veškeré procesy v našem těle, včetně reprodukčních. Pro zdravý jídelníček je důležitá konzumace ovoce, zeleniny a dostatečný příjem vody. Příliš tučné a průmyslově zpracované potraviny jsou z dlouhodobého hlediska škodlivé. Proto je dobré do jídelníčku zařadit i doplňky stravy, které přispívají k udržení normální hladiny hormonů v organismu a přispívají k optimalizaci podmínek pro tvorbu spermií. Doporučují se přípravky obsahující mateří kašičku, výtažek z kořene ženšenu a selenu i další důležité vitamíny a minerály.

V denním režimu by také neměl chybět pohyb. Práce z domova vyvolala novou éru neustálého obklopení počítačem, zatímco každodenní fyzická aktivita se snížila. Plavání, běhání, jízda na kole a další sporty pomohou při budování imunity a udržování zdravé hladiny hormonů. Přispějí k dobrému reprodukčnímu zdraví nejen mileniálů.

Kouření a konzumace alkoholu je spojeno rovněž se sníženou kvalitou spermií. (Nízký počet spermií, zhoršená pohyblivost a abnormální tvar). Ve spojení s dalšími škodlivými vlivy mohou cigarety a alkohol trvale znemožnit mužskou plodnost. Jejich negativní vliv se totiž vzájemně podporuje a násobí. Pro bezproblémovou plodnost je proto ideální tyto návyky omezit, v ideálním případě s nimi úplně přestat.TZ dle komentáře sexuologa.

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová