Knižní recenze a anotace

Nové odborné publikace nakladatelství Grada


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace Novinky ze zdravotnictví 
26.květen 2022

Představované aktuální odborné publikace - knižní novinky z nakladatelství Grada z oblasti medicíny a zdravotnictví jsou právě uvedeny na trh.

Špičák Julius a kolektiv: Novinky v gastroenterologii a hepatologii III
Grada, 2022, vydání první, str. 208

Kniha představuje průřez nejvýznamnějšími novinkami v daném oboru. Jsou v ní zpracována témata jako bariatrická a bariatricko-metabolická endoskopie, umělá inteligence v gastrointestinální endoskopii, endosonograficky navigované drenáže a anastomózy v gastrointestinálním traktu, diagnostika biliární stenózy, novinky v endoskopické léčbě achalázie jícnu, endoskopicky navigovaná aspirační biopsie a mnohá další.

Vysoce odbornou publikaci našich předních odborníků jistě uvítají všichni gastroenterologové, hepatologové, ale i internisté, lékaři oddělení zobrazovacích metod a břišní chirurgové.

Celobarevná kniha je jako vždy doplněna bohatou obrazovou dokumentací.  https://www.grada.cz/novinky-v-gastroenterologii-a-hepatologii-iii-12622/

Slezáková Zuzana, Kristová Jarmila, Bachratá Zuzana: Teleošetřovatelství
Grada, 2022, vydání první, str. 104

Ošetřovatelství se v 21. století využívá telekomunikační a informační technologie při poskytování ošetřovatelské péče.

Teleošetřovatelství rozšiřuje působnost a demarkaci poskytování ošetřovatelské péče do vzdálených a malých regionů, umožňuje poskytování ošetřovatelské péče během mimořádné pandemické situace COVID -19, řeší narůstající deficit sester a umožňuje pacientovi setrvat v jeho přirozeném domácím prostředí.

V rámci teleošetřovateltví  se rozšiřují profesní role sestry o novou roli – roli telesestry. V oblasti multimédií, zobrazovacích metod, telekomunikací je zaznamenáván neustálý pokrok, jsou cenově dostupnější a tím se i teleošetřovatelství stává stále více proveditelné a přístupné pro širokou populaci. Teleošetřovatelství je inovativní prvek poskytování ošetřovatelské péče na dálku a má bohatou technologickou budoucnost v péči o pacienta.

Nový ošetřovatelský přístup implementován do ošetřovatelské praxe prezentuje názory a zájem sester o jeho praktickou aplikaci i implementaci teleošetřovatelství do ošetřovatelské praxe.
https://www.grada.cz/teleosetrovatelstvi-12431/

Plevová Ilona, Miroslava Kachlová: Postupy v ošetřovatelské péči 1
Grada, 2022, vydání první, str. 160

První ze série publikací zabývajících se poskytováním ošetřovatelské péče v rámci témat vyučovaných na školách se zdravotnickým zaměřením. Jednotlivé samostatné monografie budou cílit vždy na konkrétní téma péče poskytované všeobecnou sestrou, praktickou sestrou, porodní asistentkou, zdravotnickým záchranářem či zástupci dalších nelékařských odborností. Budou členěny od úvodní vstupní části až po konkrétní ošetřovatelské činnosti.
 
Knihy z této série poslouží studentům, pedagogům a nelékařským zdravotnickým pracovníkům, kteří se dané problematice věnují. V této knize se čtenáři mohou informovat o tématech poslech, pohmat, pohled, poklep; vědomí, puls, dech, tlak, tělesná teplota, a to ve struktuře: definice, faktory, hodnocení stavu, indikace, příprava pacienta, pomůcky, provedení, sledování, vyhodnocení.
https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-1-12168/

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová