Medicína

S chronickými onemocněními se musí naučit žít


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Nemoc a zdraví Aktuality 
19.květen 2022

Chronická nemoc zasahuje do všech aspektů života pacientů. Promítá se do osobní i profesní roviny. Kampaň Zvládáme to v každém věku, kterou k příležitosti Světového dne IBD (IBD - Inflammatory Bowel Disease) připravila organizace Pacienti IBD a společnost Takeda, poukazuje na život pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Světový den připadá na 19. května a připomene si jej více než 60.000 pacientů, kteří tímto onemocněním střev v České republice trpí.

Kampaň Zvládáme to v každém věku je postavena na sdílení osobních příběhů pacientů v různém věku a zdůrazňuje, že onemocnění lze při kvalitní léčbě také v každém věku zvládat. Důležitou součástí procesu sžití s chronickým onemocněním je uvědomění si, že vás nemoc bude provázet po celý život a akceptovat to. Že přijdou chvíle, kdy bude hůř, než bude zase lépe, a tento cyklus se bude pravděpodobně opakovat.

„Pacientská organizace sdružuje lidi všech věkových skupin, od dětí a teenagery přes lidi ve středním věku až po seniory. Všichni tito pacienti se s nemocí potýkají po celý svůj život, a to je nutno při letošnímu světovém dni zdůraznit. Každý věk má svá specifika a potřeby pacientů se v různých životních obdobích liší,“ říká místopředsedkyně organizace Pacienti IBD.

Idiopatické střevní záněty spadají pod kategorii autoimunitních onemocnění postihující trávicí trakt. Jedná se o onemocnění, které může zasáhnout jakoukoliv část trávicí trubice. V České republice se s IBD léčí víc jak šedesát tisíc pacientů. Celosvětově se číslo pohybuje kolem 10 milionů.

„Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou velmi nepříjemná onemocnění, která pacientům komplikují život a snižují jeho kvalitu,“ uvádí doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D., primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice a koordinátor Pracovní skupiny pro idiopatické střevní záněty. Světový den IBD zvyšuje povědomí veřejnosti o idiopatických střevních zánětech. Tímto dnem se dává pacientům vědět, že v tom nejsou sami a že nemoc lze zvládat v každém věku!

Organizace Pacienti IBD, z.s. od roku 2008 pomáhá, sdružuje a edukuje pacienty s idiopatickými střevními záněty. Vydává odborné publikace a brožury, pořádá vzdělávací semináře, neformální setkání a konference. Zdarma nabízí odborné online poradny-právní, výživovou a gastroenterologickou.  https://www.crohn.cz/svetovy-den-ibd   Dle TZ

www.crohn.cz

www.aristonpr.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová