Medicína

Mezinárodní den celiakie


Kategorie: Aktuality 
16.květen 2022

V loňském roce 2021 přispěla Všeobecná zdravotní pojišťovna nemocným celiakií téměř 40 milionů korun na speciální bezlepkové potraviny nebo na bezlepkové obědy ve školní jídelně. Příspěvek ve výši 6 000 Kč je určen dětem do 18 let a studentům do 26 let, kteří mají status nezaopatřeného dítěte. Počet vyplacených příspěvků meziročně roste, častěji o něj žádají děti do 18 let. Data vydává VZP u příležitosti Mezinárodního dne celiakie.

 

Podle Národního registru hrazených zdravotních služeb o vykázaných diagnózách bylo v České republice v roce 2019 identifikováno 25 379 celiaků, tedy těch, kteří se svými obtížemi navštívili svého lékaře. Dle odborníků může být ale postižených touto nemocí mnohonásobně více Čechů. Tato nemoc bývá obtížně diagnostikována, často není odhalena vůbec.

Celiakie je neléčitelné onemocnění a jediný způsob, jak ji „léčit“, je dodržovat trvale přísnou dietu. VZP proto již řadu let nabízí svým klientům mezi benefity souvisejícími s péčí o zdraví mimo jiné i příspěvek 6 000 Kč ročně na bezlepkové potraviny, který je vyplácen ve dvou dávkách. tj. ve výši 3 000 Kč na každé pololetí. Podmínkou je pouze doložení potvrzení o diagnóze celiakie. Všeobecná zdravotní pojišťovna taktéž nabízí příspěvek 10 000 Kč dětem do 18 let a studentům do 26 let na speciální dietu, která je určená pro vzácné vrozené metabolické vady, např. pacienty trpící fenylketonurií.

Dle TZ

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová