Medicína

Jarní detox


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
17.květen 2022

Teplé jarní slunné dny střídají deštivé a větrné. Někdy se stihne výměna odehrát i několikrát během pár hodin. Jedná se o ideální období pro nastartování jarního detoxu. Dovede pomoci s únavou, nezdravou pletí nebo i pocitu nafouknutého břicha.  Základem úspěchu je strava. Ta by měla být pestrá, plnohodnotná a výživná. To platí po celý rok, ale na jaře zvláště.

 Organismus se dokáže pravidelně čistit sám od sebe, ale detox může prospět tělu a ulehčit mu. Především by to měl být příjem nutričně bohatých živin, dostatek zeleniny a ovoce, na vitaminy a minerály bohaté potraviny. Vyhnout se zpracovaným průmyslovým potravinám a jídlům z rychlého občerstvení. Pravidelný pohyb je velkým pomocníkem pro nastartování správných procesů v těle.

Při očistě je nutné se věnovat správné funkci jater buď pomocí doplňků stravy nebo bylinkami. Bylinou známou pro své blahodárné čistící účinky je například ostropestřec mariánský.

„Člověk žijící v duchu zdravého životního stylu se detoxem nemusí zabývat. Mnoho z nás však z nejrůznějších důvodů podléhá rychlému konzumnímu způsobu života, kdy je jednodušší sáhnout po již zpracovaných potravinách než si uvařit nebo jít pěšky. V takovém případě nám detox může prokázat příjemnou službu a pomoci nám nabrat správný směr,“ uvádí výkonná ředitelka České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

 „Jednorázová“ akce na podporu organismu nic však neznamená. U zdravého a funkčního těla jde především o dlouhodobě praktikovaný zdravý životní styl.  

Dle TZ www.double-u.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová