Astma

VoZP upozorňuje: až 10 % dětí v ČR trpí astmatem


Kategorie: Astma Aktuality 
03.květen 2022

Na dnešní Světový den astmatu a alergie je letošním tématem odstraňování nedostatků v péči o astma. S tímto problémem se v České republice léčí 2 % dospělé populace a 10 % dětí. Odhaduje se, že téměř polovina případů astmatu se zatím neprokázala, jelikož tito lidé doposud nevyhledali lékařskou pomoc. Nejrizikovějším předpokladem pro jeho vznik je alergie, která postihuje čtvrtinu Čechů. Vojenská zdravotní pojišťovna radí, jak se vypořádat s jeho projevy.

Světový den astmatu a alergie zaštituje každoročně Globální iniciativa pro astma (GINA). Ta se zasazuje o šíření povědomí o závažnosti této chronické nemoci. „Ačkoliv astma člověka přímo neohrožuje na životě, nemělo by se podceňovat. Jedná se o jedno z nejčastějších chronických onemocnění dýchacích cest, při kterém opakovaně dochází k zužování průdušek v reakci na různé podněty. Konkrétně například u seniorů pak respirační problémy představují rizikový faktor i u běžných nemocí jako nachlazení či chřipka,“ upozorňuje revizní lékařka VoZP.

I přesto, že se astma částečně předává geneticky, může se vyvinout i z alergie a jeho projevům tak lze částečně předcházet. Podobně jako u jiných nemocí je klíčová včasná diagnóza. U neléčeného astmatu může docházet k nevratným změnám na průduškách, jejichž stěny postupně ztrácejí pružnost a dojít může i k jejich trvalému zúžení. Pokud dospělá osoba nebo dítě trpí pocitem nedostatku vzduchu, při dýchání je slyšet pískot, sípání nebo jiný příznak respiračních potíží, je nutno co nejdříve navštívit ošetřujícího lékaře.

Pokud se astma potvrdí, existuje celá řada způsobů, jak zmírnit jeho projevy. Kromě vhodné medikace zkusit vypozorovat, co astmatické záchvaty vyvolává, a konzultovat alergologa nebo pneumologa. Velice příznivý je i pobyt na čerstvém vzduchu za optimální teploty a vlhkosti, tj. 19-20 °C, 40-50 % relativní vlhkost, bez alergenů. Astmatikům proto svědčí pobyty u moře nebo v horských oblastech. VoZP proto pro své dětské pojištěnce každoročně připravuje ozdravné pobyty na Slovensku ve Vysokých Tatrách. Více na vozp.cz/ozdravne-pobyty-pro-deti 

Dle TZ

www.stance.cz

www.vozp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová