Knižní recenze a anotace

Vojtěch Hainer a kolektiv: Základy klinické obezitologie


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
22.duben 2022

3., zcela přepracované a doplněné vydání

Grada, 2021, str. 519 + 22 stran barevných příloh

Nadváha a obezita se staly v současnosti globální epidemií. Podle Světové zdravotnické organizace od roku 1975 se výskyt obezity téměř ztrojnásobil. Nadměrná tělesná hmotnost v důsledku zmnožení tukové tkáně představuje významný rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních chorob, diabetes mellitus 2. typu, muskuloskeletárních onemocnění a některých nádorů. Rovněž zvyšuje riziko onemocnění COVID-19 a působí jeho závažný průběh. Nová lékařská monografie nakladatelství Grada uváděná na trh reflektuje nejnovější pokroky ve výzkumu obezity.

Dne 21. dubna 2022 zástupci 1. LF UK, Endokrinologického ústavu, nakladatelství Grada a doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc., se spoluautory slavnostně pokřtili knihu Základy klinické obezitologie. Aktu, který se odehrával ve Faustově domě v Praze, se zúčastnili prorektor Univerzity Karlovy, víceprezidentka Evropské asociace pro studium obezity (EASO), předsedové České endokrinologické a České obezitologické společnosti ČLS JEP a další významní hosté.

Na třetím přepracovaném a doplněném vydání se podílel tým dvaceti renomovaných odborníků. Publikace uvádí nejnovější pokroky ve výzkumu obezity, její epidemiologii, patogenezi, diagnostiku, zdravotní rizika, léčbu a prevenci. Multifaktoriální onemocnění je ovlivněno energetickou nerovnováhou i dědičnými a socioekonomickými faktory.

Kniha podrobně informuje mj. o nové generaci antiobezitik i bariatrické chirurgii, která je představena jako velice účinná metoda ke snížení hmotnosti. Zvláštní pozornost autoři věnují obezitě dětí a dospívajících, specifickým diagnostickým a léčebným postupům. Podává přehled současných preventivních strategií v Evropě i v ČR.

Problematika obezity vyžaduje týmovou multidisciplinární spolupráci se širokým dosahem. Je určena všem pečujícím o obézní pacienty, tzn. obezitologům, endokrinologům, internistům, diabetologům, pediatrům, bariatrickým chirurgům, ale rovněž tak praktickým lékařům, psychiatrům, psychologům, nutričním terapeutům, tělovýchovným lékařům… Podle slov doc. Hainera by se publikace mohla stát rovněž významnou pomůckou pro přípravu lékařů v perspektivní subspecializaci v oboru obezitologie, o kterou usiluje již dlouhodobě Česká obezitologická společnost ČLS JEP.

Předkládaná publikace plně reflektuje problematiku obezity ve společnosti od její historie až po současnost a podává návod k řešení. Velký počet odborníků věnujících se tomuto onemocnění ilustruje jeho závažnost. Tabulky, grafy a obrázková dokumentace vhodně doplňuje velice čtivou knihu, která se určitě stane nezbytnou součástí denní praxe uvedených odborných profesí.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová