Žena a zdraví

Léčbou endometriózy může být těhotenství


Kategorie: Aktuality Žena a zdraví 
27.duben 2022

Endometrióza je ryze ženskou nemocí, při které se částečky děložní sliznice uchycují na okolních orgánech. Typickým příznakem je chronická nebo velmi častá bolest břicha. Bolestivá může být i menstruace či pohlavní styk. Nemoc je navíc častou příčinou neplodnosti. Ačkoliv případů rok od roku přibývá i mezi mladými ženami, nejsou její příčiny stále zcela jasné. Endometriózu lze léčit hormonálně či chirurgicky.

Během zdravé menstruace odcházejí z těla s krví i části endometria neboli děložní sliznice. U žen trpících endometriózou však tyto útvary v těle zůstanou a uchytí se v místech, kde za běžných okolností nemají být. Například na vaječnících, vejcovodech, ve střevě či močovém měchýři. Vzácněji se pak mohou objevit i na orgánech mimo dutinu břišní.

Varovnými signály, že by žena mohla touto nemocí trpět, je chronická nebo často se opakující bolest břicha i podbřišku. Velmi bolestivá bývá nejen menstruace, ale i pohlavní styk. Příznaky, které by vedly k odhalení nemoci bývají nejednoznačné a poměrně různorodé. Nepravidelné menstruací se často nepřisuzuje potřebný význam. Přitom právě diagnostika je klíčem k úspěšné léčbě.

Endometriózu často odhalí gynekolog ve chvíli, kdy jej žena navštíví kvůli potížím s otěhotněním. Neplodnost bývá častým důsledkem této nemoci. Uvádí se, že potíže s plodností při endometrióze má mezi 30 a 50 procenty nemocných žen. U odborného lékaře žena zpravidla jako první podstoupí ultrazvuk, který v některých případech může na endometriózu upozornit. Konečnou diagnózu lze však spolehlivě stanovit teprve při laparoskopickém vyšetření, kdy je dutina břišní vyšetřena kamerou a je odebrán vzorek tkáně k analýze.

Pokud se onemocnění potvrdí, je možné zahájit léčbu. Ke zmírnění bolestí se doporučují utišující léky. Ty však neodstraní problematické ostrůvky děložní sliznice rozptýlené po dutině břišní. V případě, že pacientka neplánuje otěhotnět, doporučuje se k jejich redukci hormonální terapie. Tu lze aplikovat tabletkami nebo injekčně. V krátkodobém horizontu má až 95procentní úspěšnost. Nejčastěji se přitom jedná o běžnou hormonální antikoncepci, která potlačí ovulaci a utlumí produkci estrogenu, který endometriózu podporuje.

„Princip hormonální léčby spočívá v zablokování hormonálně podmíněného růstu děložní sliznice. To má samozřejmě i vedlejší účinky, jako například zástavu menstruačního cyklu, změny nálad a podobně. Dalším možným řešením je pak chirurgické odstranění lézí. I přes úspěšnou léčbu endometrióza bohužel velmi často recidivuje,“ podotýká odbornice na reprodukční medicínu.

Vůbec nejúčinnější léčbou endometriózy může být skutečné těhotenství. Po něm lze u většiny pacientek pozorovat ústup potíží i na několik let, u některých dokonce trvale. Ženám, které plánují brzy otěhotnět, je při stanovení této zákeřné diagnózy doporučováno počít co nejdříve. U neplodných žen pak lékař zahájí léčbu neplodnosti na reprodukční klinice.

Těhotenství u žen, které trpí endometriózou, není vyloučené, i když je často velmi ztížené. Pokud jsou vejcovody průchodné a žena jiný problém nemá, může dojít k otěhotnění i přirozenou cestou. Množství žen, jimž se početí vlivem endometriózy nedaří, však není malé. Zde se dá rozhodně využít možností asistované reprodukce a metod mimotělního oplození. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.repromeda.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová