Žena a zdraví

Gynekologické záněty potrápí téměř každou ženu


Kategorie: Aktuality Žena a zdraví 
25.duben 2022

Poševní infekce jsou dnes jednou z nejčastějších příčin návštěv ordinací odborníků. Většinu infekcí, které zasahují ženské pohlavní orgány, lze úspěšně včas léčit. Nedoléčený či špatně léčený zánět může být pro ženu celoživotní komplikací, někdy příčinou neplodnosti.

Téměř každá žena se během svého života alespoň jednou setkala s nepříjemnými příznaky gynekologických zánětů.  Časté bývají poruchy poševního prostředí, nevyvážený poměr laktobacilů a ostatních bakterií. „Jedná se o přemnožení anaerobních bakterií jako Gardnerella vaginalis, které způsobují opakující se až chronický diskomfort. Dále se mohou objevovat kvasinkové infekce anebo sexuálně přenosná onemocnění (STD). Šíření STD je úzce vázáno na pohlavní styk a často spojeno s infekcí či přemnožením bakterií typu Ureaplasamat, Mykoplasmat nebo Chlamydií. Může se jednat i o virové infekce, jako je HPV (Human Papillomavirus). Infekce ze skupiny vysoce rizikových HPV virů způsobuje nádorové bujení a může vést ke vzniku rakoviny jak u žen, tak u mužů!” vysvětluje gynekoložka Canadian Medical.

Pro správnou léčbu je důležité rozeznat, zda jde o zánět bakteriálního, kvasinkového nebo virového původu. Projevy zánětu a infekce jsou velmi podobné.  Doprovázené jsou svěděním a bolesti zevního genitálu nebo pochvy a různými druhy výtoků. Velice časté jsou vaginózy, mykózy, různé pohlavní nemoci i neinfekční kožní onemocnění. U pacientek s chronickými potížemi se většinou jedná o výsledek nesprávné léčby. Některé pacientky tak na základě chybné samodiagnózy zkouší různé volně prodejné léky a výplachy, které napáchají více škody než užitku. Často pak dochází k záměně symptomů bakteriální vaginózy s mykózou, což vede k neúčinné léčbě.

Pokud má pacientka opakované gynekologické obtíže, například na dovolené, ideální prevencí jsou probiotika – laktobacily volně prodejné v lékárně. Doporučují se zavádět vaginálně, každý večer před spaním při počínajícím diskomfortu. Pro dlouhodobou prevenci postačí 1-2 vaginální tablety probiotik, vždy po menstruaci a v polovině cyklu. Je ovšem vhodné se o poradit s gynekologem.

Nadbytečná hygiena či preventivní výplachy mnohdy narušují přirozenou obranyschopnost pochvy. Intimní mycí gely, které mají zajistit vyrovnanost pH, je třeba používat opatrně.

Každá žena, i když nemá obtíže, by měla jednou ročně jít na gynekologické preventivní vyšetření. Zanedbání prevence jako takové může vést k závažným následkům. Pacientkám hrozí, že se u nich včas neodhalí onkologické onemocnění, a to nejen děložního čípku, ale i dělohy, vaječníků nebo prsu. Riziko spočívá i v zanedbání celé řady nezhoubných nálezů. Ty mohou mít vážné negativní dopady na plodnost, mohou vést k bolestem, nepravidelné menstruaci či dalším potížím.

Akutní potíže mohou vzniknout kdykoliv. Negativně přispívá stres, alkohol, nadbytek sladkých pokrmů, na dovolené pak horko a vlhko po koupání v moři či v bazénu apod. V takovém případě je potřeba jednat rychle a rozhodně nečekat, až se problém rozběhne naplno. Při nepříjemných pocitech pomohou vaginální laktobacily, které jsou v lékárnách volně prodejné. Zavádí se vaginálně každý večer před spaním. Velice dobrý preparát je též boraxová neboli borglycerinová globule, jejíž užívání je stejné. Rozhodně pacientkám se nedoporučuje užívat volně prodejná antimykotika – a už vůbec ne antibiotika. Pokud tato první pomoc nezabere, potíže stále trvají či se zhoršují, je potřeba navštívit odborníka. Dle TZ

www.euc.cz

www.canadian.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová