Léčivé rostliny

Léčivá síla ukrytá v pupenech


Kategorie: Léčivé rostliny Aktuality 
19.duben 2022

K prvním známkám přicházejícího jara patří rovněž nalévající se pupeny stromů a květin. Každý rok putuje míza plná živin od kořenů až ke konečkům každé větve a stonku a vytváří zárodky nových listů a květů. Životní síla skrytá v každém pupenu může velmi dobře posloužit i na léčbu celé řady obtíží. Například tinktura z pupenů vrby má antivirové účinky, bříza pomáhá detoxikovat organismus a kaštan příznivě působí na trávení při poruchách metabolismu. Nauce o léčivých účincích pupenů, rostlinných výhonků a kořínků se říká gemmoterapie.

V sedmdesátých letech minulého století zkoumal belgický lékař Pol Henry dělivé pletivo rostlinných buněk a došel k závěru, že v pupenech se skrývá síla a energie potřebná pro růst rostliny, která může mít zároveň léčivý potenciál. Název gemmoterapie jako první použil Francouz Max Tétau, který se věnoval biochemickým analýzám procesů probíhajících v pupenech a dalších zárodečných buňkách rostlin. Výsledky svých výzkumů shrnul v několika publikacích věnovaných gemmoterapii.

Pupeny obsahují genetickou informaci rostliny, ze které pocházejí, a také velké množství minerálů, vitamínů a stopových prvků. Léčivé složky se z nich dostávají luhováním v alkoholu, smíchaném s glycerolem. Vyrobená tinktura se dá skladovat při pokojové teplotě a má dlouhou trvanlivost, po otevření však pouze jeden měsíc.

Gemmoterapeutické přípravky se doporučují především na vleklé obtíže a choroby, jako jsou alergie nebo borelióza, ale dají se užívat i preventivně nebo při rekonvalescenci. Je možné je užívat zároveň s léky předepsanými od lékaře, jejich účinky by se neměly vzájemně rušit. Při výběru se řídíme celkovým zdravotním stavem člověka, a hlavně se zaměříme na původ problému. Po jeho vyřešení pupenové tinktury navíc organismus regenerují, a tím předcházejí opětovnému vzniku potíží.

Detoxikace organismu – K pro čištění organismu se hodí tinktura z pupenů břízy, která podporuje zdraví močové soustavy, slinivky a stimuluje jaterní funkce. Pro správnou funkci jater se také doporučuje tinktura z pupenů ostropestřce mariánského. Tato středomořská léčivka obsahuje mimo jiné látku sylimarin, která chrání jaterní tkáň a podporuje správné trávení. Ostropestřec také zlepšuje látkovou výměnu a má detoxikační účinky. Pročišťující účinky má také tinktura z jasanu.

Pro uvolnění těla i mysli před ulehnutím do postele je velice účinné gemmoterapeutikum z lípy, které uvolňuje stavy deprese a úzkosti. Pro podporu zdravého spánku se doporučuje také bakopa, která má příznivý vliv na činnost mozku. Dalšími účinnými prostředky pro podporu spánku jsou levandule a šišák bajkalský, který nejenže podporuje zdravý spánek, ale zároveň i obranyschopnost organismu. Příznivý vliv má také tinktura z třezalky tečkované.

Pro urychlení likvidace bakterií může pomoci tinktura z lichořeřišnice, která omezuje výskyt streptokoků, stafylokoků nebo salmonely. Při přemnožení zlatého stafylokoka pomáhá organismu česnek setý v kombinaci s česnekem medvědím. Virovou zátěž pomůže snížit tinktura z pupenů vrby nejlépe v kombinaci s břízou. Jelikož virové zatížení v dnešní populaci je vysoké, využijeme i další tinktury, například eleuterokok či zlatici.

Pro účinnou obranu proti virům je potřeba posílit imunitní systém. Vynikajícími přírodními prostředky pro tento účel jsou eleuterokok, echinacea a z pupenových tinktur na prvním místě černý rybíz, lesní bez hroznatý a ořešák královský. Pro zdraví je důležitá správná činnost trávicího ústrojí, především slinivky, jater, ale také střevního traktu. S regenerací střevní sliznice pomohou pupenové tinktury z dubu, lnu a černého rybízu. Pozitivní účinky na střeva má také tinktura z kopretiny řimbaby. Dle TZ

www-nadeje-byliny.eu

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová