Knižní recenze a anotace

Novinky zdravotnické literatury z nakladatelství Grada


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Knižní recenze a anotace Aktuality 
09.duben 2022

Nakladatelství Grada, které je na trhu již déle než 30 let, představuje novinky odborné medicínské literatury.

Polák Martin: Syndromy ve vnitřním lékařství od A do Z
Nakladatelství Grada ,2022, vydání první, str. 196

Vnitřní lékařství je královnou medicíny. V současnosti v širším slova smyslu zahrnuje podobory, jako je kardiologie, pneumologie, endokrinologie, angiologie, hematologie apod. Jedná se tedy o obor velmi rozsáhlý. Tomu také odpovídá velké množství nozologických jednotek, velké množství eponym – termínů užívaných v medicíně, které jsou pojmenovány po lékařích (někdy po místech nebo věcech). Nové objevy jsou často pojmenovávány tradičně po svých objevitelích.

Publikace je koncipována jako průvodce těmito syndromy. V českém písemnictví existují podobné informace staršího data, předkládaná publikace je však podrobnější a zahrnuje nové i starší či zapomenuté jednotky.

Jednotlivé nozologické jednotky jsou stručně popsány, včetně uvedení původu jednotky, základní informace o autorovi a charakteristiky syndromu. Na závěr každé jednotky je uveden základní literární zdroj, kde čtenář může najít podrobnější informace. Kniha je doplněna podrobným jmenným a věcným rejstříkem. 

Je určena všem studentům lékařství, lékařům i sestrám, kteří chtějí rychle získat informaci o uvedeném symptomu či syndromu, aniž by museli hledat v rozsáhlé odborné literatuře či na internetu. Autor knihy vydal mj. úspěšnou publikaci Urgentní příjem, která se dočkala několika vydání. 
https://www.grada.cz/syndromy-ve-vnitrnim-lekarstvi-od-a-do-z-11995/


Němec Petr a kolektiv: Revmatologie pro praxi
Grada, 2022, vydání první, stran: 834

Kniha je členěna do dvou částí, obecné a speciální. V obecné části knihy jsou uvedeny stručné poznámky ke klasifikaci heterogenní skupiny revmatických onemocnění.

V kapitole Vyšetření pacienta s revmatickým onemocněním je uveden přehled laboratorních vyšetření a zobrazovacích metod používaných v revmatologii.  Emergentní stavy v revmatologii uvádějí přehled jednotlivých akutních projevů revmatických onemocnění rozdělených podle typu orgánového postižení.

Samostatná část Léky v revmatologii byla doplněna o problematiku léčby bolesti revmatických pacientů. Autoři se věnují vakcinaci revmatických pacientů a antirevmatickým lékům v průběhu těhotenství a kojení. Nově přibyly kapitoly věnující se základům rehabilitace a předoperační přípravě revmatických pacientů. Ve speciální části jsou popisovány jednotlivé skupiny revmatických onemocnění – systémová autoimunitní onemocnění, vaskulitidy, spondyloartritidy, osteoartróza, krystaly indukované artritidy, artritidy se vztahem k infekci.

V části Ostatní revmatická onemocnění čtenář najde informace o metabolických onemocněních skeletu, osteonekróze, difuzní idiopatické skeletální hyperostóze, sarkoidóze, revmatických projevech diabetes mellitus, paraneoplastických syndromech, nežádoucích revmatických projevech imunoterapie nádorů a mimokloubním revmatismu.

Jsou uvedeny revmatické syndromy dětského věku zahrnující juvenilní idiopatickou artritidu, vaskulitidy dětského věku, uveitidy u dětských revmatických onemocnění a přehled autoinflamatorních syndromů.

Revmatologie pro praxi je určena nejen revmatologům, ale také pregraduálním a postgraduálním studentům lékařských fakult, praktickým lékařům, internistům a lékařům jiných odborností s přesahem do problematiky revmatologie. https://www.grada.cz/revmatologie-pro-praxi-12519/

 
Ptáček Radek, Bartůněk Petr: Důstojnost v medicíně
Grada, 2022, vydání první, stran 400

Jedenáctá kniha z řady publikací České lékařské komory editorů prof. Radka Ptáčka a doc. Petra Bartůňkase věnují etickým a psychologickým aspektům současné medicíny. Publikace jsou volně spojeny s každoročními konferencemi ČLK na stejná témata. 

Autoři se zaměřují na důstojnost člověkai z pohledu různých lékařských i nelékařských odborností. Na 38 kapitolách se podílelo 43 odborníků z řad psychologů, teologů, medicínských etiků, právníků a zástupců vybraných lékařských oborů, například psychiatrie, onkologie, oftalmologie, porodnictví a neonatologie, neurologie, urgentní medicíny, praktického a preventivního lékařství či paliativní medicíny. Sdělení jsou rozdělena do tří okruhů, teoretická témata, klinická a speciální. 

Kniha je vhodná nejen pro lékaře a mediky, ale i pro odborníky z příbuzných oborů a laiky, kteří se o problematiku důstojnosti v medicíně zajímají.
Publikace byly již několikrát oceněny odbornou veřejností.
https://www.grada.cz/dustojnost-v-medicine-12696/


Wilkenshoff Ursula, Kruck Irmtraut: Příručka echokardiografie
Grada, 2022, vydání první, stran 33.

Překlad již 6. vydání publikace HANDBUCH DER ECHOKARDIOGRAFIE z nakladatelství Thieme. Obsahuje popisy vyšetřovacích technik, kapitoly věnované echokardiografii kontrastní, zátěžové, jícnové, intravaskulární a obrazy jednotlivých onemocnění. Stručný text, 185 schematických obrázků a 93 přehledných tabulek.

Určeno medikům, kardiologům, internistům, intenzivistům. Knihu doporučili naší přední echokardiografisté.
https://www.grada.cz/prirucka-echokardiografie-10970/


Dobiáš Viliam, Bulíková Táňa: Klinická propedeutika v urgentnej medicíne
Grada, 2022, vydání druhé, str. 272

Vysokoškolská pregraduálna aj postgraduálna učebnica pre ošetrovateľské a lekárske odbory je prvou publikáciou na Slovensku a pravdepodobne aj vo svete, ktorá sa prednostne venuje princípom odberu anamnézy a zásadám fyzikálneho vyšetrenia v prístrojových, personálnych, materiálnych a priestorových podmienkach neodkladnej prednemocničnej starostlivosti.

Je určená lekárom všetkých špecializácií, zdravotníkom pracujúcim v záchrannej zdravotnej službe, operačných strediskách a na urgentných príjmoch, študentom lekárskych a ošetrovateľských fakúlt, pokročilým laickým záchranárom vo zložkách Integrovaného záchranného systému a všetkým, ktorí nemôžu a nechcú byť odkázaní na mnohých konziliárov a kompletné technické vybavenie potrebné na perfektnú diagnostiku v nemocnici.

Tým, ktorí potrebujú postaviť smerodatnú diagnózu v teréne len na zaklade rozhovoru s pacientom, využitím vlastných rúk a zmyslov a prípadne s minimálnym vybavením vozidla Ambulancia záchrannej zdravotnej služby. Vo 2. vydaní pribudlo 6 nových kapitol, ostatné boli prepracované a doplnené o nové poznatky.
https://www.grada.cz/klinicka-propedeutika-v-urgentnej-medicine-12137/


Autor: MUDr. Olga Wildová