První pomoc

Popáleniny – současné postupy léčby


Kategorie: První pomoc Aktuality 
28.březen 2022

Popáleniny jsou zdravotnickým fenoménem – s intenzitou od mírného, nevelkého povrchního popálení až po akutní popáleninové trauma u rizikových a nemocných pacientů a u dětí. Základní znalost komplexního postupu musí mít ve své odborné náplni lékaři, nejen pouze specialisté v popáleninové medicíně. Z toho důvodu je nutné zvládnout diagnostiku, terapeutická rozhodnutí a opatření.Postupy zformuloval tým specialistů popáleninového pracoviště v Goddard Medical v Kansasu (USA) jednotný edukativní a návodný text pro on-line 2021 sympózium.

Rozsáhlá popálení jsou spouštěčem specifických systémových patofyziologických změn. Změny mají základní společný ráz, ale v mnohém se od běžných mechanicky způsobených traumat liší následnou systémovou zánětlivou reakcí a riziky.

Typy a stupně popálení:
Tepelné: expozice ohni, žáru, plamenům, žíravinám, rozpáleným povrchům       Chemické:  kyseliny, louhy, organické sloučeniny
Elektrické:   zásah bleskem, vysoké napětí, nízké napětí
Inhalační: horké plyny a páry.

Při popálení chemikáliemi je zásadní zjistit druh chemikálie. Popálení  I. stupně, např. při přehnaném oslunění, jsou povrchní a nevyžadují chirurgické ošetření – postačuje místní ošetření, udržení termoregulace,  klid, tepelně  neutrální prostředí.

Popálení II. stupně se již rozlišují na povrchní s puchýři, zarudnutím a bolestivostí; druhou skupinou jsou hluboké popáleniny II. stupně; ty mohou paradoxně vyvolávat menší bolest, protože nervová zakončení senzitivních nervů jsou poškozena. Z toho důvodu vyžadují popáleniny této kategorie pečlivé rozlišení před poškozením hlubších vrstev. Vyžaduje i kontrolu srážlivosti krve pro riziko poruch srážlivosti. Popálení III.  a IV. stupně postihuje všechny vrstvy kůže.   Ve velmi závažných případech jsou dokonce viditelné i hluboké, podkožní a obnažené vrstvy – svaly a kost. U takto popálených je třeba již od začátku posoudit a řešit riziko ztráty tekutin z organismu a výkonné termoregulaci. Současně je velké riziko infekce.

Při zhodnocení rozsahu popálení a potřeby tekutin je vždy nutno určit mechanismus popálení. Dále se zhodnotí celkový popálený tělesný povrch. Ve světě je zformulováno více schémat, ale nejčastější údaje jsou v devítkovém percentuálním vyjádření podle tělních oblastí – hlavy, trupu, končetin.Je nejjednodušší, nejpřehlednější a nejsnáze se z jeho hodnot propočítají i potřeba objemu tekutin.

Náhrada tekutin a podpora jsou indikovány, jestliže je popálený povrch ≥ 20 % povrchu těla. Při popálení 20 % povrchu těla je třeba věnovat zvýšenou pozornost varovným známkám vývoje stavu a šoku. Popálení pacienti jsou indikováni k úměrné náhradě tekutin, která není podávána náhlým převodem, ale souvisí časově s pokračujícími plynulými ztrátami.

Nutriční podpora je v terapii popálených velmi významným faktorem pro vznik nových potřeb popáleného. Může trvat měsíce i roky. Největší podpora je nutná v akutní fázi po popálení. Pokud nepostačuje výživa, přijímaná ústy nebo sondou, je indikována parenterální výživa. (Výživa je programována nutričním týmem již v popáleninovém centru v průběhu akutní intenzivní péče.)

Při opatřeních je doporučováno: šetrné sejmutí oděvu, šperků, snímatelných ozdob, chlazení poškozených – popálených míst teplou, nikoli studenou vodou, použití obvazů s antiinfekční složkou, náležité tlumení bolesti. Preventivní podání antibiotik se nedoporučuje. Místně se nevelké popáleniny kryjí obvazy s argent-sufadiazinem ( ssD) nebo mofenidem. Obvazy mají za úkol působit antiinfekčně i preventivně proti bolestivým podnětům. Užití peroxidu vodíku se nedoporučuje – může mít cytotoxický vliv. Převazy se kontrolují po 24 – 48 hodinách s aktuálním rozhodnutím dalšího léčebného postupu.

Přednost se dává enzymatickému snesení, které odstraní povrchní narušené, nekrotické vrstvy kůže.  O excizi, o štěpu se rozhoduje individuálně, provádí se jednorázově nebo v plánovaných etapách. Dárcovské štěpy se zejména v časných fázích indikují a volí velmi obezřetně. Popáleniny IV. stupně se kryjí tkáňovými kulturami. Stálou pozornost vyžaduje udržování tělesné teploty, nutriční podpora, diagnostika inhalačních popálení a intoxikací. K další diagnostice a terapii jsou pacienti zasíláni do popáleninových center.

SMITH, Monica J: Burn Care 101: Determining  the Best Treatment Plan. Tips for the Non-Burn Professional. General Surgery News. Wound Care.   September 24,2021

https://www.generalsurgerynews.com/articleID=64661

Dle referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová