Knižní recenze a anotace

Odborné novinky z Grady


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
03.březen 2022

Knižní novinky z nakladatelství Grada, které slaví jž 30 let úspěšné působnosti na trhu.

Hainer Vojtěch a kolektiv: Základy klinické obezitologie
Grada, 2022, vydání první, str. 566, 899 Kč, ISBN: 978-80-271-1302-6

Kniha seznamuje čtenáře jak s epidemiologií a etiopatogenezí obezity, tak se současnými postupy v diagnostice, léčbě a prevenci.

Publikace je stěžejní učební pomůckou pro všechny, kteří se podílejí na vytváření systému komplexní diferencované péče o obézní. Je proto určena nejen obezitologům, endokrinologům, diabetologům a bariatrickým chirurgům, ale i internistům, pediatrům, praktickým lékařům, psychiatrům, psychologům, nutričním terapeutům a fyziatrům.

Autorský kolektiv tvoří uznávaní odborníci v oboru u nás i ve světě.
https://www.grada.cz/zaklady-klinicke-obezitologie-(2)-11739/

Miženková Ludmila, Argayová Ivana, Bujňák Jozef a kolektiv: Obecná traumatologie
Grada, 2022, vydání první, str. 140, 279 Kč, ISBN: 978-80-271-3128-0

Publikace předkládá komplexní pohled na problematiku v úrazové chirurgii. Zabývá se diagnostikou, léčbou a rehabilitací poranění, a to zejména pohybového ústrojí. Text publikace je stručný a výstižný, doplněný názornou obrazovou přílohou.  Opírá se o nejnovější znalosti oboru, obsahuje nejen teoretické poznatky, ale také praktické zkušenosti.

Věříme, že si publikace najde stálé místo při studiu chirurgických oborů v pregraduálním a postgraduálním vzdělávání a umožní zlepšit připravenost studentů a jiných zdravotnických pracovníků na poskytování kvalitní ošetřovatelské péče o pacienty s úrazovým stavem.
https://www.grada.cz/obecna-traumatologie-12245/

Hirt Miroslav, Vavera František: Soudní lékařství pro právníky
Grada, 2022, vydání první, str. 80, 249 Kč, ISBN: 978-80-271-3280-5

Publikace srozumitelným způsobem vysvětluje problematiku (a upozorňuje na to nejdůležitější) právníkům a dalším osobám činným v trestním řízení v rozsahu nezbytně nutném pro vykonávání jejich činností.

Soudní lékařství se na právnických fakultách vyučuje jako součást předmětu trestní právo. Proto je kniha rozdělena do dvou oblastí.

První část tvoří stručné právní aspekty, druhá část publikace je věnována vlastnímu soudnímu lékařství. Závěr publikace tvoří terminologický slovník a rejstřík.
https://www.grada.cz/soudni-lekarstvi-pro-pravniky-12541/

Autor: MUDr. Olga Wildová