Vitamíny

Hořčík - pomocník v denním životě


Kategorie: Aktuality Výživa Vitamíny 
04.březen 2022

Většinou se ví, že v případě nachlazení pomohou vitaminy C a D, díky kterým lze posílit imunitu. Ale po infekcích často přetrvává dlouhodobá únava, která se může projevovat stresem nebo depresí. Někdy se označuje jako "jarní únava".

Ačkoliv se prodlužují dny, objevuje se více slunečního záření, může přetrvávat zhoršená nálada, křeče ve svalech, napětí a deprese.  Tento stav ovlivňuje nedostatek hořčíku, který je jedním z nejdůležitějších prvků v organismu. Potřebuje ho každá buňka lidského těla. Je důležitý pro správnou činnost svalů i pro přenos nervových vzruchů. Ačkoliv je relativně snadno dostupný v potravě, mnoho lidí trpí jeho nedostatkem.

Pokud se zařadí pravidelná dávka hořčíku do životosprávy, jeho přínosy jsou rychle patrné. Pomáhá snížit únavu, podporuje správnou činnost nervové soustavy a svalů, přispívá k energetickému metabolismu, včetně výživy kostí. Působí na celý organismus, následně i na psychiku.

Příjem hořčíku lze zvýšit zařazením vhodných potravin do jídelníčku, jako jsou luštěniny, ovesné vločky, sušené meruňky, banány nebo celozrnné produkty. Pokud potraviny nekryjí jeho potřebu, je nutno deficit vyrovnat kvalitními hořčíkovými doplňky stravy.  

Nedostatkem hořčíku trpí skoro třetina populace. Při výběru doplňků, kterých je na trhu již opravdu mnoho, je však na místě určitá obezřetnost – sledovat množství hořčíku v produktu a jeho vstřebatelnost.

Pro žádaný výsledek je třeba doplňky stravy užívat dlouhodobě, není důvod jejich užívání odkládat. Podrážděnost, pocit, že se nic nezvládá, křeče a častá únava, po dodání potřebného množství hořčíku pozvolna vymizí. Při výběru produktu je dobrá konzultace s lékárníkem.  Dle TZ

www.double-u.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová