Knižní recenze a anotace

Richard Rokyta, Cyril Höschl (edit.):


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
20.únor 2022

 Stárnutí jako výzva a všechny odstíny šedi

Axonit, edice Review, 2021, vydání první, str. 144

Publikace přináší soubory odborných sdělení přednesených na kongresech České lékařské akademie (ČLA) v letech 2018 a 2019. Dvouleté zpoždění způsobené koronavirovou pandemií však nesnižuje význam předkládaných přednášek a závěrů, vzhledem k tomu, že mnoho z nich uvádějí informace nadčasového významu.

Sdělení z posledního kongresu (Stárnutí jako výzva současné medicíny) zachycuje jednu z nejpalčivějších oblastí medicíny podporovanou Světovou zdravotnickou organizací - problematiku stáří a stárnutí, včetně doprovázejících onemocnění vyššího věku a speciálních otázek bolestí a paliativní medicíny. Problematika prochází všemi obory medicíny, včetně etiky a filozofie. Přání editorů i autorů je, aby čtenář našel v publikaci poučení i vlastní cestu k údobí, které je sice fyziologickým procesem, ale ve svých výzvách nutí k zamyšlení a k osvojení postupů, které by měly vést k přijatelnému a důstojnému stáří.

V publikaci jsou uvedeny rovněž příspěvky z předcházejícího kongresu ČLA, který se konal pod názvem: Všechny odstíny šedi – krev blahodárná i nebezpečná.

Kvalitní fotodokumentace, přehledné grafy a tabulky nejen výborně doplňují čtivá sdělení, ale jsou zároveň zpestřením drobného písma knihy. Vzhledem k závažnosti a aktuálnosti tématu se publikace určitě stane součástí nejen odborných, ale také soukromých knihoven.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová