Děti

Čas na očkování proti klíšťové encefalitidě - nová úhrada


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Očkování dětí Aktuality 
12.únor 2022

I v tomto roce mohou klienti VZP získat příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě ve výši 500 Kč pro dospělé a 700 Kč pro děti. Pojišťovna tak chce motivovat své pojištěnce k ochraně proti této zákeřné nemoci, kterou přenáší infikovaná klíšťata. Od letoška mají toto očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění osoby starší 50 let.

 

Dle dat SZÚ je v současné době Česko zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii. Nejpostiženější skupinou byli lidé ve věku 60–64 let, incidence tohoto onemocnění podle SZÚ v roce 2020 ale stoupala například i u dětí, včetně těch předškolního věku. Nejhorší situace byla v Jihočeském a Plzeňském kraji a v Kraji Vysočina. V ČR je proti klíšťové encefalitidě očkováno pouze kolem 30 % procent obyvatel.

„Očkování je jedinou spolehlivou zbraní proti klíčové encefalitidě. Ochrana se vytvoří u 99 % naočkovaných. Očkování není povinné, ale je doporučované. Proto klientům dlouhodobě tento příspěvek nabízíme. Tradičně patří mezi ty nejoblíbenější,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům.

O příspěvek 700 Kč mohou zažádat rodiče pro své děti. Dospělým je určen příspěvek  500 Kč. Dospělí starší 50 let, kteří patří do nejpostiženější věkové skupiny, mají od letoška vakcínu plně hrazenou ze zdravotního pojištění. Podrobnosti o příspěvku a dalších benefitech pro klienty lze najít na webu VZP. Vloni zažádalo o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě přes 128 tisíc klientů, téměř dvakrát více dospělých než dětí. Celkově jim pojišťovna vyplatila bezmála 73 milionů korun.

Pokud porovnáme údaje o počtu očkovaných v jednotlivých krajích (v přepočtu na 100 tis. klientů VZP), nejvíce žádostí o očkování proti encefalitidě bylo v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Praze a v Plzeňském kraji, což de facto kopíruje výsledky nejvíce zasažených oblastí zveřejněné SZÚ.

S očkováním proti klíšťové encefalitidě se doporučuje začít v zimních měsících, kdy klíšťata ještě nejsou aktivní. Základní očkování se skládá ze tří dávek podaných ve standardním anebo zrychleném schématu. Standardně následuje druhá dávka vakcíny po 1–3 měsících od podání dávky první, třetí pak s odstupem 5–12 měsíců po dávce druhé.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění. Na rozdíl od lymeské boreliózy, kterou také přenášejí klíšťata, encefalitidu nelze vyléčit. Napadá mozek a mozkové blány. Projevovat se může lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje atd. Nemoc může také zanechat trvalé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení kognitivní výkonnosti a v krajním případě smrt. Proto je očkování proti této vážné nemoci velmi žádoucí. Dle TZ

 

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová