Léčivé rostliny

Výroba nápoje bez alkoholu


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
18.únor 2022

Pivo, víno nebo tvrdý alkohol v české společnosti patří ke společenským událostem od firemního večírku, na umělecké vernisáži až po oslavu narození potomka. Stále více Čechů nyní dává přednost nealku. Několik českých podnikatelů nabízí alternativu. Vedle vody, sladkých limonád nebo umělých energy drinků se v poslední době na české gastroscéně vynořilo několik alternativ využívajících starých receptur z Asie či Jižní Ameriky. Nabízejí nealka pro dospělé.

Zatímco počet častých konzumentů alkoholu za poslední rok vzrostl, stále přibývá lidí, kteří se pivu, vínu či tvrdému alkoholu dlouhodobě vyhýbají. Podle Státního zdravotního ústavu poslední výzkum mapoval užívání alkoholu a tabáku v Česku. Alkohol si dlouhodobě nebo trvale odpouští asi šestina oslovených, což je nejvyšší číslo od roku 2012.

Nealko žádají na společenských akcích nejen řidiči vozidel a abstinenti. Dobrou zprávou je, že  v nabídce není jen voda nebo přeslazená limonáda. Může to být například kombucha. Jedná se o speciální živou kulturu, kterou si pro její zdravotní účinky oblíbili lidé po celém světě. Výhody nápoje, jehož historie sahá až do 3. století před naším letopočtem a do daleké Číny, přenášejí brněnští výrobci do podoby perlivého studeného nápoje jakožto zdravou alternativu ke sladkým limonádám. Takzvané nealko pro dospělé se hodí jak na večerní party, tak i po jídle pro podporu trávení nebo po ránu na probuzení a zahnání kocoviny. Kombucha se stává nápojoovu alternativou i šancí pro změnu ve společnosti.Podle vědeckých studií není pouze nealko nápojem, ale – díky svému probiotickému složení podporou zdravého mikrobiomu pro posílení munity. Také potlačuje chutě na sladké.

Cesmína paraguayská sice mnoha lidem zní jako přísada do šamanského lektvaru, ale o nápoji maté, který se z tohoto stromu připravuje,už je přeci jen trochu známo. V Brazílii, Chile nebo Argentině se jedná o národní nápoj. Díky minerálním látkám, povzbudivým účinkům a vlivu na imunitní systém ho tyto národy pijí každý den.

Yerba maté se nejčastěji pije horké – srká se kovovým brčkem z nádoby vyrobené z vydlabané tykve s úzkým hrdlem, takzvané kalabasy. Správná příprava maté je ale poměrně složitá a stojí za to vychutnat si ho například v čajovně.  Rychlejší variantou je studená verze yerby, kterou lze i s mnoha příchutěmi koupit v láhvi. Verba maté o své účinky nepřichází ani po vychlazení, je přírodním stimulanem pro ty, kteří nechtějí pít umělé energy drinky.  V yeahrbě jsou obsaženy další byliny - jasmín, chilli nebo ginko biloba.

Popíjení čaje je bezesporu společenskou událostí s dlouhou tradicí. V dnešní době už však nemusí znamenat jen posezení s čajovým pečivem a okurkovými toasty. Z čaje se stává party nápoj. Na příklad s čistým energy drinkem na bázi čaje přišli opět Češi. Jde o světový originál v povzbuzujících nápojích vyrobený z kvalitního pravého čaje bez zbytečných konzervantů, barviv či stabilizátorů. Dá se pít jako nealko varianta tvrdého alkoholu, stejně dobře poslouží jako ledový čaj, horký nápoj nebo základ pro koktejly.

Kvalitní čajový kofein dodá energii, která překvapí svou silou. Je však třeba si najít míru konzumace čajových extraktů. Obsah čajového kofeinu je od 40 do 90 miligramů na 0,05 litru. Dle TZ

www.narrativemedia.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová