Knižní recenze a anotace

Odborné novinky nakladatelství Grada


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace Novinky ze zdravotnictví 
01.únor 2022

Nakladatelství s dlouholetou tradicí představuje novinky odborné zdravotnické literatury.

Vymazal Tomáš, Michálek Pavel, Klementová Olga, a kol. :Anesteziologie (nejen) k atestaci

Grada, leden 2022, vydání první, str. 1264

Komplexní odborná publikace o anesteziologii je zpracována špičkovými českými anesteziology z různých pracovišť. Jednotlivá témata i kapitoly byly zvoleny tak, aby pokryly celé spektrum anesteziologické péče v rozsahu přiměřeném a potřebném právě pro získání kvalifikace.

Obsahuje i témata, která s vlastním podáváním anestezie souvisí zdánlivě okrajově, avšak doplňují a dokreslují komplexní problematiku anesteziologické péče v našich podmínkách.

Volba a rozsah kapitol a „něco navíc“ předurčují tuto publikaci především jako studijní pomůcku lékařům, kteří se připravují ke specializační zkoušce, ale nepochybně i všem anesteziologům nehledě na délku jejich klinické praxe a erudici. Jistě bude užitečná i pregraduálním studentům se zájmem o obor.

https://www.grada.cz/anesteziologie-(nejen)-k-atestaci-11973/

 

Adámková Václava a kol. : Antibiotika a infekce v těhotenství a laktaci

Grada, leden 2022, vydání prbní, str.168

Infekční komplikace v těhotenství jsou běžné a mnoho lékařů se obává v rámci antiinfekční terapie možného poškození plodu. Narůstající rezistence bakterií na antibiotika s sebou přináší mnohá úskalí, především ve volbě iniciálního antibiotika. Zároveň během těhotenství dochází k významným farmakokinetickým a farmakodynamickým změnám, které je třeba vzít v úvahu při dávkování antibiotik.

 Samostatné kapitoly jsou například věnovány imunologii, mikrobiomu, otázce močových, respiračních a sexuálně přenosných infekcí, sepsi, mastitidě nebo očkování v těhotenství, včetně problematiky COVID-19. Kniha je doplněna řadou přehledných tabulek a schémat. 

Monografie je určena gynekologům, porodníkům, internistům, mikrobiologům, urologům a praktickým lékařům. 

https://www.grada.cz/antibiotika-a-infekce-v-tehotenstvi-a-laktaci-12150/

 

Lenz Jiří, Chvátal Radek, Fiala Luděk: Endometrióza

Grada, prosinec 2021, vydání první, str. 599

První část knihy je věnována teoretickému úvodu, popsány jsou historické aspekty endometriózy, její etiologie a patogenetické mechanismy. Zmíněny jsou jednotlivé teorie vzniku endometriózy, zvýšená pozornost je věnována teorii kmenových buněk. Podrobněji jsou popsány jednotlivé druhy kmenových buněk v lidském endometriu, rovněž je popsána role kmenových/progenitorových buněk v procesu regenerace endometria, vývoji a progresi některých onemocnění se zaměřením na endometriózu a adenomyózu.

V samostatné kapitole jsou shrnuty současné poznatky o epidemiologii a rizikových faktorech endometriózy. Dále se autoři podrobně zabývají patofyziologickými mechanismy bolestí spojených s endometriózou a imunologickými aspekty endometriózy.  Další část knihy je věnována patomorfologii endometriózy. Z důvodu onkologických souvislostí je zdůrazněna problematika atypické endometriózy. Jedná se o ,,tajemnou“ podskupinu endometriózy, která je považována za prekurzory nádorů asociovaných s endometriózou.

Velká část publikace se zabývá klinickými aspekty endometriózy. V samostatných kapitolách jsou přehledně popsány diagnostika a léčebná strategie, současné trendy konzervativní léčby endometriózy a v neposlední řadě taky chirurgické principy léčby tohoto onemocnění se zaměřením na hlubokou infiltrující endometriózu v jednotlivých anatomických lokalitách. V knize nechybí zmínka o ENZIAN klasifikaci a certifikačních systémech SEF a EEL určených pro středoevropská centra léčby endometriózy. V závěru knihy jsou podrobně popsány sexuologické a psychologicko-psychiatrické aspekty endometriózy.

Kniha zaujme především gynekology a sexuology, ale i další odbornosti, jako jsou patologové, onkologové, chirurgové, algeziologové, lékaři z center reprodukční medicíny, praktičtí lékaři, ale také vědečtí pracovníci zabývající se endometriózou na úrovní základního nebo aplikovaného výzkumu.

https://www.grada.cz/endometrioza-12160/

www.grada.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová