Knižní recenze a anotace

Šťastný život bez lepku


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
27.leden 2022

Odborná publikace, kterou vydalo Sdružení celiaků ČR, obsahuje unikátní sbírku příběhů, které popisují nesnadnou a mnohdy zdlouhavou cestu k určení správné diagnózy celiakie. V ČR žije více než 30 000 celiaků a zhruba dvě třetiny tvoří ženy. Odhaduje se, že je u nás diagnostikována stále přibližně jen čtvrtina nemocných.

Příběhy celiaků s podtitulem „Cesty za diagnózou celiakie“ vznikaly několik let ze zájmu dětské lékařky MUDr. Ludmily Chýleové o celiakii. Během této doby soustředila mnoho anamnéz a příběhů o tom, jak nelehká i dlouhodobá může být cesta za zdravím. Významnou součástí publikace jsou kazuistiky lékařů, které popisují proces diagnostikování této nemoci, dále odborné články věnující se symptomům a příznakům celiakie a přidruženým poruchám. Nechybí ani řada osvědčených receptů.

Publikace byla vydána za podpory MZ ČR a bude využívána v Poradně pro celiaky v rámci edukace nově diagnostikovaných celiaků. Poradnu pro celiaky provozuje Sdružení celiaků České republiky již od roku 2006 na Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu (dříve Klinika dětského a dorostového lékařství) VFN v Praze 2.

Zdarma bude také k dispozici na odborných akcích, např. na celostátním setkání Sdružení celiaků ČR 11. června 2022 v areálu Emauzského kláštera. O publikaci lze si napsat také na objednávky@celiac.cz nebo stáhnout v elektronické podobě na webových stránkách Sdružení.

Kniha je určena všem, kteří drží bezlepkovou dietu, celiakům, alergikům na lepek, osobám s nesnášenlivostí lepku, glutensenzitivním jedincům všech věkových kategorií a jejich rodinám.

Sdružení celiaků ČR, z. s. (SCČR) hájí zájmy lidí s diagnózou celiakie, kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu. Jsou největší a nejdéle působící pacientskou organizací celiaků v České republice. Více na https://www.celiaci.cz. Dle TZ

 

www.celiaci.cz

                                   
Autor: MUDr. Olga Wildová