Léčivé rostliny

Tipy pro zdraví v roce 2022


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
04.únor 2022

Začátek nového roku bere mnoho lidí jako příležitost k zásadním změnám v životě a nejčastěji si přeje žít zdravěji. Někdo chce skončit s cigaretami, jiný se dá na cvičení a další se třeba rozhodne změnit práci, která ho příliš stresuje. Řešením může být zařazení několika drobných kroků, jejichž dodržování nebude tak náročné a bude mít více naději na úspěch.

Po svátečním přejídání se řada lidí rozhodne začátkem nového roku zahájit dietu. Na přechodu ke zdravějšímu jídelníčku není nic špatného, jen by mělo zůstat potěšení z jídla. Kdo touží zhubnout, měl by jíst pravidelně, menší porce, nepřehánět to s tuky a cukry, a především se dostatečně hýbat. Hladovění a odpírání si všech dobrot vede pouze k nastartování jojo efektu, kdy po skončení diety nabere tělo kila rychle zpět.

Pro redukci hmotnosti lze zvolit několik bylinných prostředků. Výtažek ze čnělek kukuřice, který zároveň odvodňuje organismus, dále tinktura maté, a také třezalka a vřes jsou velmi užitečné. Osvědčený prostředek pro redukci hmotnosti je směs ananasu, vinných hroznů a mořských řas nazvaná Brodecký ortislim.

Místo restaurace je lépe využít domácí kuchyň. Jednoduchých jídel existují desítky. Ugrilovat lilek se sýrem nebo upéct kuře a uvařit rýži zvládne každý. Při tom se dá oběd upravit dle vlastní chutě. I chvilky v kuchyni se mohou stát oblíbenou částí dne.

Začít se sportem a vydržet u toho patří k nejčastějším novoročním předsevzetím. Pokud se zařadí pohyb do režimu, je dobré zvolit, co je každému vlastní. Pokud je nutný trenér, lze zajít do posilovny, zkusit týmové sporty. Někdo si vystačí s cvičením doma nebo s běháním se sluchátky v uších. Pohyb pomáhá kondici i psychice, ale měl by být pravidelný.

Duševní pohoda je pro spokojenost zcela zásadní. Politika, počasí, filmy nebo ostatní lidé, vše může rozčilovat. Ale je zbytečné neustále kritizovat, stěžovat si a vše odsuzovat. Je dobré zaměřit se na pozitivní okolnosti, na to, co je krásné, co má člověk rád. Naučit se nepitvat ve věcech, co se nepovedly. Pokud před spaním běží hlavou přehlídka neúspěchů, je dobré se začíst do knížky, pustit si audioknihu nebo oblíbený film. Mysl se zklidní a snáze zažene nepříjemné vzpomínky.

Pokud jsou problémy s usínáním, existuje několik bylin, které mohou pomoci zklidnit organismus a navodit spánek. Odedávna se používá vrbka, třezalka a kozlík lékařský. Mimořádně zklidňují gemmoterapeutika lípy, bakopa a šišák bajkalský. K regeneraci nervové soustavy pro snadnější navození spánku bělotrn a javor babyka.

Návštěvu lékaře považuje většina lidí za nutné zlo a snaží se ji odkládat, jak dlouho to jde. Přitom musí být každému jasné, že zdravotní problémy se nedají vyřešit čekáním. Symptomy se mohou sice na čas ztratit, ale to neznamená, že je člověk vyléčený. U chorob srdce, trávicího traktu, nádorových onemocnění nebo i nervových potíží je zásadní přijít včas. Stoupá tím šance na rychlé vyléčení i úplné uzdravení. O důležitosti prevence se mluví neustále, ale lékařské statistiky ukazují, že je potřeba lidem opakovat znovu a znovu. Dle TZ

www.nadeje-byliny.eu

 

Autor: MUDr. Olga Wildová