Medicína

Nová legislativa od ledna 2022


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
05.leden 2022

Legislativa se dotýká pěstění lékařského a technického konopí. Pěstitelé už nemusí lékařské konopí prodávat jenom Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Nově umožněno je pěstovat technické “CBD” konopí i jiné odrůdy konopí než, které jsou uvedeny ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin, a to na základě analýzy, která bude deklarovat zákonný limit THC. Zásadní bod, umožní legálně pěstovat rozmanitější paletu odrůd konopí se zastoupením rozmanitějších spekter kanabinoidů. Na tuto změnu v zákoně čekali především pěstitelé technického konopí.

Dosavadní stav zákona vycházel v zásadě z principů centrálního plánování, kde vítěz výběrového řízení získá faktický monopol na pěstování léčebného konopí v Česku. Novela zákona se opírá o tržní principy a předpokládá více vzájemně si konkurujících pěstitelů. Tito pěstitelé již nemusí prodávat výhradně SÚKL po výběrových řízeních, ale mohou prodávat těm, kteří mají oprávnění k zacházení s těmito látkami. Tato liberalizace trhu s léčebným konopím povede k vyšší dostupnosti konopných léčiv.

Zvýšením maximálního přípustného podílu THC podílu látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů (nazývaného delta 9 THC) v rostlinách konopí z 0,3 % na 1 %. se znatelně zvětší i potenciální výnos, kterého může pěstitel dosáhnout z jedné rostliny, případně jednoho metru čtverečního pěstební plochy zejména v indoor podmínkách. Pro zpracovatele konopí novela výslovně vyjímá konopí extrakt a tinkturu s maximálním množstvím 1 % THC z kategorie návykových látek. Čeští výrobci budou moci legálně vyrábět extrakty a tinktury. Stav před touto změnou znamenal, že se k nám dováželi extrakty pochybné kvality. K nejpozitivnějším změnám legislativy patří umožnění vývozu léčebného konopí do zahraničí.

Legislativa dále zmírnila podmínky pro získání licence pro pěstování léčebného konopí. Předpokládá se, že zmírnění nebude mít negativní vliv na kvalitu producentů léčebného konopí a tím na výsledný produkt, který se dostává k pacientům.

Pro detailní znění všech legislativních změn týkajících zákona 167/1998 Sb,, je krátké shrnutí na:

https://www.ecovislegal.cz/aktuality/zmirneni-pravni-regulace-pestovani-a-distribuce-konopi-v-ceske-republice/    Dle TZ

 

www.kasparpr.cz

www.sensiqure.com.

Autor: MUDr. Olga Wildová