Medicína

Zachovejme účinnost antibiotik (průzkum)


Kategorie: Aktuality Léčiva 
27.prosinec 2021

Antibiotikům se ve svém životě nejspíše nikdo nevyhne. V Evropě zemře každým rokem 33 000 lidí v důsledku infekce způsobené bakterií, která je odolná na antibiotika. Aby byla antibiotika stále účinná, je nutno se k nim chovat odpovědně. Často se ale mnozí  nevyhnou omylům, na které upozorňuje doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika. Doplněno daty z výzkumu agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021.

Podle průzkumu více než třetina (37 %) respondentů uvádí, že antibiotika dokáží urychlit léčbu nachlazení. Ve věkové kategorii do 24 let si to myslí dokonce více než 50 % dotazovaných! U léčby rýmy a nachlazení platí prostá skutečnost – neléčená rýma trvá týden, léčená 7 dní. Užívat antibiotika na nachlazení nedává smysl. Nic se tím neurychlí, a navíc nesprávné užívání antibiotik podporuje odolnost bakterií vůči nim.

Z výzkumu také vyplynulo, že téměř 18 % (17,7 %) dotazovaných užívala antibiotika bez konzultace s lékařem (nebo bez předpisu). U skupiny do 25 let to bylo dokonce 25 %, což je velmi znepokojující. Nejčastěji si je sami naordinovali na kašel, nachlazení a kožní problémy.

Antibiotika jsou léky, které nelze vydat bez lékařského předpisu. Omezení má své opodstatnění. O jejich indikaci by vždy měl rozhodnout lékař, který posoudí, zda je taková léčba optimální. Samoléčba antibiotiky je naprosto nevhodná. Dochází tím opět k oslabování jejich účinků.

Celá třetina (33,6%) dotazovaných. Ve skupině do 24 let více než polovina (51,9%) a spíše ženy si uchovávají zbytky antibiotik pro případnou potřebu. Přitom zbytky antibiotik by se měly vždy vracet zpátky do lékárny. V případě potřeby je lékař znovu předepíše. Zcela zásadní chybou, která může mít fatální následky v podobě ztráty účinků antibiotik, je začít užívat antibiotika bez konzultace s lékařem.

Výzkum prozrazuje, že nejčastěji nedobírají antibiotika muži do 25 let, a to téměř každý pátý (19,3 %), což je vysoké varující číslo! Pokud lékař usoudí, že je třeba nasadit antibiotika, informuje také, jak antibiotika užívat. Jeho doporučení má své opodstatnění. Pokud se příznaky změní, lze lékaře znovu informovat o současném stavu. Nikdy by se neměla medikace svévolně měnit. Nesprávné užívání antibiotik může způsobit ztrátu jejich účinků. Přitom je nutno vědět, že antibiotika jsou nenahraditelná. Pokud  se zničí jejich účinnost, bude ohrožen jedinec i  mnozí další. Dle TZ

www.antibiotickarezistence.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová