Terapie a prevence chřipky

Je nutno navýšit počet očkovaných


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
03.prosinec 2021

Ačkoliv je proočkovanost mezi pojištěnci VoZP ve věku 65+ na dobré úrovni, podobně jako v republikovém průměru s věkem klesá. Vojenská zdravotní pojišťovna očekává, že se covidové náklady v letošním roce vyšplhají na 2,1 miliardy Kč.

Pandemie COVID-19 zasahuje do života české společnosti už téměř 2 roky. Ohrožuje nejen infikované, ale také všechny další pacienty, u kterých může dojít v případě odložené zdravotní péče k prodloužení čekací doby. Hlavní zbraní proti pandemii se stalo očkování, jehož včasná indikace dokáže výrazně zmírnit průběh onemocnění. Aktuální proočkovanost je však v ČR v některých věkových skupinách stále nedostatečná.

„Nemocnice se plní neočkovanými lidmi a hospitalizace covidových pacientů se s postupující vlnou pandemie komplikují. Dochází k odkládání neakutní péče, zdravotnický personál je přetížen a s každým jedním pacientem na intenzivní péči náklady na ni narůstají o desetitisíce až statisíce. Přitom by hospitalizace v mnoha případech nebyla nutná. Očkovaní lidé tak nechrání jen sami sebe, ale podávají pomyslnou pomocnou ruku našim zdravotníkům i celému českému zdravotnictví,“ říká generální ředitel VoZP.

Proočkovanost mezi všemi pojištěnci VoZP, pro které je vakcína vhodná, se pohybuje okolo 62 %. Nejnižší zájem je mezi mladými lidmi od 15 do 35 let. S vyšším věkem zájem o vakcinaci roste. Věková skupina od 70 do 84 let se blíží k 90% proočkovanosti všech pojištěnců. Relativně nízký zájem je u mladších lidí, kde se pohybuje kolem 50 %. Dostatečná vakcinace je však v boji proti viru COVID-19 klíčová. Aktuální data zcela jasně ukazují, že u očkovaných významně klesá riziko hospitalizace, a to i v případě varianty delta.

Aktuálně je zde další vlna pandemie. Český zdravotnický systém nikdy nebyl vystaven tak intenzivnímu a soustavnému tlaku. Cesta z pandemie je však známá. Nesmí se polevit v dodržování prevence a základních hygienických návyků. Dle TZ

www.vozp.cz


 

Autor: MUDr. Olga Wildová