Zajímavosti

Známka pro bojovníka s tuberkulózou


Kategorie: Zajímavosti Aktuality 
22.listopad 2021

Letos uplyne 100 let od narození lékaře MUDr. Karla Stýbla.Tichý, nenápadný muž, který nesmazatelně zasáhl do boje s tuberkulózou po celém světě – Čech, který byl horkým kandidátem na udělení Nobelovy ceny, zemřel dřív, než ji mohl dostat. Česká pošta na popud Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Fakultní nemocnice Bulovka a odborné společnosti sdružující plicní lékaře vydává v listopadu 2021 známku k jeho poctě. Shodou okolností je to i 100 let od prvního podání vakcíny (BCG) proti tuberkulóze.

Karel Stýblo se narodil jako pátý syn strojníka ve Vilémově na Vysočině. Jako vysokoškolák se zúčastnil manifestace k uzavření škol po tragické smrti Jana Opletala a tehdejší německý okupační režim poslal jeho a další stovky vysokoškoláků do koncentračního tábora. Zde se nakazil tuberkulózou, avšak přežil. V 50. letech absolvoval stáž v Edinburghu u bojovníka proti tuberkulóze – lékaře sira Johna Wenmana Croftona. Zde se naučil, jak cíleně léčit nemocné s Mycobacterium tuberculosis.

V 70. letech byl pozván vedoucím tuberkulózní sekce Světové zdravotnické organizace do Nizozemí, kde se stal ředitelem vlastní výzkumné jednotky. Věnoval se zde řadě výzkumů v zemích s nízkým i vysokým výskytem nemoci. V roce 1968 před návratem do Československa byl varován před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do země, proto zůstal v zahraničí.

V roce 1979 se stal ředitelem Mezinárodní unie proti tuberkulóze, zaměřil se na výskyt TBC v nevyvinutých zemích (Tanzánie), kde rovněž získal vlastní zkušenosti s úspěšnou léčbou tuberkulózy. Strategie jeho léčby spočívala v pečlivém sledování užívání léků u nemocných. pro kterou mu byla navržena Nobelova cena. Té se však nedožil.

Karel Stýblo do léčby tuberkulózy zasáhl v celosvětovém měřítku. Od roku 1968 působil v Haagu a v 70. letech dokázal, že přímo kontrolovanou kombinovanou léčbou lze ovlivnit výskyt tuberkulózy a snižovat jej i ve velmi postižených zemích. Zavedl systém DOTS (directly observed treatment short course), který se celosvětové využívá v léčbě nemoci dodnes.

O tomto muži, který se narodil v Čechách a naprosto zásadně ovlivnil boj proti tuberkulóze po celém světě se mluví málo a vydání známky k jeho výročí je z tohoto důvodu o to významnější. Světová zdravotnická organizace jej navrhla na Nobelovu cenu, které se nedožil, ale za úspěšný boj proti vysokému výskytu tuberkulózy v nevyvinutých zemích získal prestižní cenu objevitele bacilu Mycobacterium tuberculosis Roberta Kocha.

Jedním z mála žijících českých pneumologů, který se s dr. Stýblem osobně setkal je předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem MUDr. Stanislav Kos, CSc. Vydání známky Českou poštou je pro pneumology důležité také pro připomínku významu jejich oboru.  Dle odborníků pneumologů se tuberkulózu nedaří a zřejmě i nikdy nepodaří vymýtit vzhledem k tomu, že je infikována asi čtvrtina světové populace, především v méně rozvinutých zemích, kde navíc narůstá odolnost proti specifické léčbě. Reálně tak hrozí, že po světě budou kolovat kmeny, které jsou rezistentní na všechny dostupné léky.

Spojení výročí dr. Stýbla s výročím BCG vakcíny na poštovní známce plicní lékaři vítají jako odůvodněné. Vakcína měla svůj největší význam především v minulosti, kdy pomohla snížit počet případů TBC především u závažných případů jako je například bacilární meningitida u dětí. Její aktuální význam v rozvinutém světě je podstatně menší, proto se u nás už plošně neočkuje.

Česká republika má díky pečlivosti plicních lékařů nízké počty nemocných – loni se dostala poprvé pod 400 případů za rok. Podle MUDr. Jiřího Wallenfelse, vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou FN Bulovka, loni klesl výskyt tuberkulózy celosvětově, vliv na to měla, jako u řady jiných respiračních infekčních nemocí, protiepidemická koronavirová opatření i omezení počtu agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do vyspělých zemí za prací. Poprvé klesl počet případů tuberkulózy na 100 000 obyvatel za rok pod čtyři.

Dle TZ

 

www.mavepr.cz

www.pneumologie.cz

www.copn.cz

www.caro-gard.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová