Rakovina

Nové možnosti léčby kolorektálního karcinomu


Kategorie: Aktuality Rakovina 
16.listopad 2021

Rakovina tlustého střeva a konečníku patří mezi druhé nejčastější nádorová onemocnění českých mužů a žen. Každoročně je odhaleno u 7 700 pacientů, zhruba polovina na něj umírá. V posledních letech se díky rozvoji léčby, farmakologie a důrazu na screening dařilo českým lékařům snižovat úmrtnost tohoto onemocnění. Následná pandemie se však negativně podepsala, především snížením počtu screeningů, který je pro včasné odhalení a úspěšnou léčbu nemoci zásadní.

Systém plošných screeningů označují čeští lékaři za „národní poklad“, jejich organizace snese srovnání s vyspělými zeměmi západní Evropy. Včasné odhalení zhoubných nádorů je pro jejich léčbu zásadní, což dokazují čísla. Ročně u nás na rakovinu umírá kolem 27 tisíc nemocných, z nichž minimálně v jedné třetině jde o preventabilní nádor. Diagnóza kolorektálního karcinomu je v ČR ročně stanovena u zhruba 8 tisíc pacientů, z čehož jde téměř v polovině případů o III. a IV. stadium s nepříznivou prognózou. Při včasném záchytu je přitom kolorektální karcinom plně vyléčitelný, podle pětiletého přežití až v 90 procentech případů.

Podle profesora MUDr. Luboše Petrželky, CSc., který působí jako přednosta Onkologické kliniky 1.LF UK a VFN a Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka, se COVID-19 přímo podepsal na nízkém počtu lidí, kteří letos a v loňském roce absolvovali screening karcinomů. Obavy z covidové infekce byly vyšší než obavy z návštěvy rizikového zdravotnického prostředí. Dle statistik ÚZIS bylo v roce 2020 v České republice provedeno o 12 % méně screeningových kolonoskopií než v roce 2019. Největší pokles byl zaznamenán v dubnu 2020 o téměř 60 %. Toto snížení počtu klientů absolvujících screening bude mít důsledek v nárůstu pozdních záchytů a v budoucnosti může vést až k navýšení mortality.

Vysoká úspěšnost léčby kolorektálního karcinomu souvisí nejen s včasným screeningem, ale také s pokroky v léčbě. Zatímco do roku 1986 byl k dispozici jen jediný lék, nyní mohou lékaři volit a kombinovat z různých lékových skupin pro pacienta tu nejvhodnější. Moderní biologická (cílená) léčba se tak stala v pokročilejších stadiích onemocnění nedílnou součástí chirurgické léčby, chemoterapie nebo radioterapie. Cílem biologické léčby je zabránit růstu nádorových buněk a blokovat jejich dělení. Výsledkem může být nejen možnost operovat dříve neoperovatelný nádor nebo snížení rizika návratu onemocnění, ale také prodloužení života pacientů a zvýšení jeho kvality. Moderní léčba spolu s včasným screeningem v posledních „předcovidových“ letech prodloužila očekávanou dobu dožití u padesátníků téměř o 5 let a zvýšila celkové přežití.

Cílem studie Inovace pro život (www.inovaceprozivot.cz) je zveřejňování inovací ve zdravotní péči v České republice a poskytnutí verifikovaných dat o inovativní léčbě všem zainteresovaným stranám. Autorem studie je Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, spoluautorem poradenská společnost EY. Na vývoji studie v expertních rolích dále spolupracovali: prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (výpočet a validace demografického dopadu), Ing. Miroslav Zámečník, ekonom a publicista (podpora a validace výpočtu ekonomických dopadů), Rut Bízková, bývalá předsedkyně Technologické agentury ČR (podpora a validace inovativních výzev a příležitostí) a členské společnosti AIFP (poskytování údajů a statistik).

Studie se zaměřila na 9 terapeutických oblastí, jež zachycující výzvy a ilustrují vývoj a pokrok inovativní léčby s kvantifikovatelnými dopady. Jedná se například o roztroušenou sklerózu, karcinom prsu, kolorektální karcinom, diabetes 2. typu, revmatoidní artritidu a řadu dalších. 

Studie se také zaměřila na hospodářské přínosy inovativního průmyslu. Farmaceutický průmysl totiž generuje významné finanční prostředky a svými aktivitami a investicemi vytváří obrat s relativně vysokým multiplikačním efektem. Hospodářský dopad vzrostl z 25 miliard korun v roce 2009 na 42 miliard korun v roce 2018. S výsledky studie bude veřejnost v roce 2020 průběžně seznamována. Dle TZ

 www.inovaceprozivot.cz

 www.aifp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová