Možnosti řešení obezity

Nedaří se vám zhubnout?


Kategorie: Aktuality Hubnutí - obezita Možnosti řešení obezity 
03.listopad 2021

Podle odborníků trpí v Česku nadváhou nebo obezitou přibližně 55 % dospělých. V žebříčku evropských zemí jsme na pomyslné špičce. Významnou roli na tomto trendu měla i pandemie COVID-19. V posledním průzkumu se 35 % Čechů shodlo na tom, že za zvýšenou hmotností v době lockdownu může právě sedavý způsob života i zavřená sportoviště.

Dobrou zprávou ale je, že nejméně polovina chce problém řešit. Otázkou však je, jak začít, případně na koho se obrátit? Přestože je výskyt obezity v zastoupení můžu i žen stejný, společnost tuto nemoc pokládá spíše jako za kosmetický problém, a tak s ní bojuje až desetkrát více žen. Už se však ví, že obezita má významný dopad na zdraví, včetně kardiovaskulárních potíží, poruch metabolismu, narušení spánku a zhoršenou psychiku.

Ideální cesta, jak dosáhnout zdravého vzhledu, není postavena na zázračných slibech, ale je klikatá a místy i trnitá. Je to zejména proto, že každý je originálem, každé tělo je jiné, má odlišné limity a potřebuje naprosto individuální přístup. Proto není zdravé se střemhlav vrhat do diet od kamarádek nebo oddaně kupovat rychlé zázraky na hubnutí, ale soustředit se na zdravý životní styl a pestrou a vyváženou stravu.

Pokud se nedaří dosáhnout vytoužených výsledků, problém může být v genech. Genetika a naše DNA ovlivňuje reakci organismu na určitý typ cvičení či stravy. „Nelze se ovšem domnívat, že geny mohou za vše. Je však dobré znát svou tělesnou predispozici a umět s ní i správně nakládat,” říká Dr. Barbora Procházková, která upozorňuje na DNA test od společnosti Chromozoom. Ten se rozborem genetických informací snaží nalézt vhodné řešení pro přirozené a zdravé hubnutí.

Výsledkem analýzy je podrobný rozbor genů a jejich vliv na rychlost metabolismu, zpracování živin či schopnost spalování energie při cvičení. Na základě těchto údajů se formuluje souhrn návrhů a doporučení vedoucí k redukci tělesné hmotnosti i prevenci vzniku obezity. Dle TZ

www.media-list.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová