Rakovina

Tipy pro mužské zdraví


Kategorie: Rakovina Aktuality 
02.listopad 2021

 Listopad je už tradičně ve znamení mužského zdraví a neoholené tváře. V ulicích mají jediný cíl – upozornit na prevenci rakoviny varlat a prostaty. U příležitosti Movemberu následují tipy, jak se postarat o mužské zdraví.

 

Varlata každého muže si zaslouží rutinu, která může zachránit život. Samovyšetření varlat by se mělo provádět pravidelně 1× měsíčně. Zapojit se může partner či partnerka, protože až 30 % nádorů odhalí právě oni. Při samovyšetření je třeba si všímat jakékoliv změny velikosti, tvaru nebo povrchu varlete.

Pokud se objeví bulka, nemusí to znamenat, že jde o rakovinu. Může se jednat například o tukové nádorky, vaziva, rozšířené cévy, nebo cysty. Je dobře nepanikařit a nehledat rady na internetu, ale jednat! Objednat se k urologovi nebo praktickému lékaři, který vystaví žádanku na odborné vyšetření. Pokud se přeci jenom rakovina objeví, i tak není všem dnům konec. Až 99 % mužů se totiž vyléčí, pokud vyhledají pomoc včas.

Nezisková organizace Loono na toto téma vyrobila nespočet materiálů, od vzdělávacích videí, návodů na webových stránkách,až poplakáty a další odborné materiály. (Lze najít v čekárnách a ordinacích některých praktických lékařů). Preventivní prohlídky jsou základ, který ke správné péči o zdraví neodmyslitelně patří.

Muži by měli pravidelně 1x za 2 roky navštívit praktického lékaře, který se stará nejen o zdraví svých pacientů, ale má přehled o všech specialistech, které může následně doporučit.  (Přesto na preventivní prohlídky dochází jen každý 4. Čech.)

Od 50 let věku by měl každý muž také docházet 1× ročně na urologii. Lékař se vyptá na rodinnou a osobní anamnézu, odebere krev, moč a případně vyšetří ejakulát. Zároveň zkontroluje varlata, prostatu a ledviny. Na jaké preventivní prohlídky je nárok, kdy a jak často viz www.preventivniprohlidka.cz !

Loono s Česko.Digital vyvíjí preventivní aplikaci s názvem Včas, která spatří světlo světa v únoru 2022. Slibuje, že bude připomínat důležité prohlídky za pomocí notifikací, předávat informace o průběhu vyšetření nebo umožní vyhledat v aplikaci lékaře. Zároveň podpoří uživatele v provádění samovyšetření a ve zdravém životním stylu. (https://www.loono.cz/aplikace). Podcast se dlouhodobě věnuje zdraví, prevenci a inovacím v medicíně a nabízí tak posluchačům relevantní a ověřené informace od odborníků.

Pokud nebudou  zarostlé tváře, je možno pořídit knírkařské tričko nebo plechový hrneček. Oba předměty jsou v charitativním e-shopu Loono. Jejich nákup podporuje osvětu prevence rakoviny. Společně s objednávkou se dostane také tištěný manuál mužského zdraví, který provede muže veškerými preventivními aktivitami. Dle TZ

www.loono.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová