Proč očkování

Tečka za koronavirem


Kategorie: Proč očkování Očkování Aktuality 
27.říjen 2021

Spolu s tím, jak se zvyšují čísla pozitivně testovaných na COVID-19, znovu roste komunitní část kampaně na podporu očkování. Do kampaně s názvem Udělejme tečku za koronavirem se zapojila řada velkých českých organizací. Společně se snaží přesvědčit váhající k očkování a zároveň iniciativně vyvracejí nejčastější mýty ohledně očkování.

Kampaň na podporu očkování podpořilo již přes padesát českých organizací. Zpočátku pro ně bylo důležité ukončit dlouhotrvající izolaci svých členů, avšak s tím, jak opět rostou čísla pozitivně testovaných na COVID-19, se snaží přesvědčit veřejnost, aby se nechala očkovat. Nikdo už totiž nechce zažít lockdown z loňského roku 2020.

Po dlouhém přerušení kvůli pandemii v létě dostaly sportovní kluby šanci znovu začít s turnaji. Největším problémem bylo právě odloučení hráčů, v kolektivních sportech jde totiž mnohdy o více než jen o pohyb. Vytváří se týmový duch, děti nejsou jen spoluhráči, ale často nejlepšími kamarády. Vysoká proočkovanost je důležitá, aby byl zachován kontinuální provoz aktivit. Do informační kampaně se zapojily také zájmové organizace, obchodní řetězce. Že je důležité v osvětě i nadále pokračovat, potvrzuje 75 % z nich.  

Touha znovu se setkávat tváří v tvář motivuje k podpoře kampaně i některé české univerzity. Online výuka sice probíhala poměrně hladce, ale vysokoškoláci přicházeli o velmi důležitou část studentského života. Mladí lidé se mají mezi sebou potkávat, cestovat, navazovat nová přátelství a budovat si síť svých budoucích profesních kontaktů. Společné setkávání je podstatné i pro samotný chod institucí. Díky očkování se mohou do svých laboratoří vrátit výzkumné týmy a mohou probíhat semináře a debaty. Kromě předávání informací tam dochází k socializaci, což je podstatné právě pro lepší pochopení studované látky.

Kampaň ministerstva zdravotnictví na podporu očkování průběžně pokračuje.

Dle TZ

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová