Onemocnění kloubů

Světový den osteoporózy- 20. říjen


Kategorie: Onemocnění kloubů Aktuality 
20.říjen 2021

Světový den osteoporózy připomíná složitou a často opomíjenou problematiku, tzv. řídnutí kostí, vedoucí k závažným a často opakovaným zlomeninám. Nemoc se objevuje zejména u postmenopausálních žen a starších osob, ale nevyhýbá se ani ženám ve středním věku. A právě tyto ženy jsou velmi často součástí generace, která musí skloubit starost o své děti (často vnoučata) s péčí o stárnoucí rodiče a vlastním pracovním a osobním životem. Často jim pak nezbývá čas na vlastní zdraví, a to má za následek i to, že osteoporóze u populace se nedostává té péče, kterou by si zasloužila. Jen v České republice je až v 80 % případů. Celkově je v ČR ohroženo více než 3 800 000 žen a mužů nad 50 let.

 

Statistiky uvádějí že 44 % lidí ve věku 45 ̶ 55 let pečuje o nezletilé dítě a zároveň mají alespoň jednoho rodiče v seniorském věku. Pokud je třeba, aby se dospělý člověk ujal role pečovatele o seniora, jde v 66 % případů o ženy. Ve spleti povinností jim často nezbývá čas na sebe, i když prevencí a zdravým životním stylem lze předejít vzniku řady zdravotních komplikací, jako je právě rozvoj osteoporózy.

Kromě vyvážené stravy bohaté na vápník a pravidelného pohybu je nezbytností pravidelně podstupovat lékařské kontroly a vyšetření na denzitometru. Přístrojové vyšetření odhalí onemocnění již v době, kdy dotyčný dosud žádné potíže nemá. Na prevenci by měli dbát všichni, ale zejména ti, kteří jsou již v rizikovém věku rozvoje osteoporózy, hlavně ženy. Vyšetření na denzitometru, vhodná strava a pravidelná fyzická aktivita významně snižuje pravděpodobnost rozvoje choroby a případné zlomeniny. Cílem fyzické aktivity je udržení a zvýšení svalové síly, koordinace a rovnováhy. Zvláštní pozornost by prevenci měli věnovat i senioři s anamnézou pádů.

Nedílnou součástí prevence osteoporózy je adekvátní strava a pohyb s ohledem na kostní a svalovou hmotu. Vyšší věk jde totiž ruku v ruce se schopností organismu absorbovat důležité minerály, proto je vhodné poradit se s lékařem o úpravě jídelníčku. „Je důležité zajistit dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a živočišných bílkovin“.

Kromě primární osteoporózy související s vyšším věkem, je nutno připomenut ještě tzv. osteoporózu sekundární. Je následkem chronických zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida, některá onemocnění zažívacího traktu či onemocnění hormonální povahy. Dalšími příčinami mohou být dědičné poruchy nebo nádorová onemocnění. Může však ale vznikat i v důsledku nedostatečného pohybu. Vhodný druh cvičení slouží vždy jako prevence proti ztrátě kostní hmoty.

 „Osteoporóza již patří k tzv. civilizačním chorobám a její výskyt stále narůstá. Vzhledem k tomu, že se objevuje především u starších osob, lze s prodlužující se délkou života oprávněně očekávat větší počet nemocných. To se týká především klasické postmenopauzální osteoporózy. Narůstá však také počet případů osteoporózy sekundární, jež je spojena s jinou vyvolávající příčinou. V některých případech je sekundární osteoporóza lépe léčitelná, protože známe její konkrétní příčiny a můžeme tak přímo ovlivnit faktory, které se na jejím vzniku podílejí. V každém případě ale platí, že je nutné dodržovat předepsanou a nepřerušovanou léčbu a pravidelně docházet na kontroly, i ty preventivní,“ uzavírají odborníci.

Dle TZ, která vznikla ve spolupráci se společností Amgen (www.amgen.cz).

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová