Onemocnění kloubů

Pro včasnou prevenci osteoporózy


Kategorie: Aktuality Onemocnění kloubů 
20.říjen 2021

Při osteoporóze, které se často lidově říká „tichý zloděj kostí“, dochází ke zvýšené křehkosti kostí. Je spojena s četnějším rizikem zlomenin a postihuje nejčastěji ženy ve vyšším věku. Odhaduje se, že osteoporózou trpí celosvětově každá třetí žena a pátý muž starší 50 let. Jelikož bývá dlouhodobě bezpříznaková, u mnoha pacientů nedojde k včasné diagnóze. Vojenská zdravotní pojišťovna radí, jak se před ní chránit, a nabádá klienty k preventivní konzultaci s lékařem.

Zlomeniny způsobené osteoporózou bývají hlavně pro příslušníky rizikových skupin příčinou dlouhodobé nezpůsobilosti a mohou je ohrožovat i na životě. Přitom až 80 % dospělých se zlomeninami na tuto chorobu není otestováno. VoZP u příležitosti Světového dne proti osteoporóze, který i letos připadá na 20. října, a kterému předcházel Světový týden osteoporózy, nabádá k včasné konzultaci s lékařem a řádné prevenci.

Po padesátce se ztrácí přibližně jedno až dvě procenta kostní tkáně ročně. Jedná se o naprosto normální proces. Celá řada faktorů však řídnutí kostí významně urychluje. Mezi nejčastější patří nedostatečný přívod vápníku potravou a nedostatek vitamínu D, poruchy jejich vstřebávání ve střevě, a navíc neovlivnitelné faktory jako věk a pohlaví. U žen bývá významným faktorem úbytek hormonu estrogenu po menopauze, který kosti proti řídnutí chrání. Právě proto patří ženy mezi rizikové skupiny.

Podle VoZP by lidé neměli zapomínat ani na včasnou prevenci, se kterou může začít každý hned. Zdraví kostí lze podpořit pravidelným cvičením a jídelníčkem bohatým na vápník, vitamín D a proteiny. Ideálně bez kouření a bez alkoholu. Pojištěnci VoZP mohou čerpat příspěvky na vitamíny v rámci programu ZDRAVÍ, případně na cvičení díky programu POHYB. Více informací a podmínky čerpání benefitu lze získat na webu www.vozp.cz.

Mezinárodní nadace pro osteoporózu vydala krátký dotazník, v němž se dá během několika okamžiků zjistit osobní rizikový faktor (https://riskcheck.osteoporosis.foundation/).

Dle TZ

www.stance.cz


 

Autor: MUDr. Olga Wildová