Co víme o chřipce

Odborníci doporučují očkování proti chřipce i pneumokoku


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky Očkování 
19.říjen 2021

Podzimní sezóna respiračních onemocnění přijde letos s větší silou. Odborníci doporučují očkování proti chřipce, pneumokoku i COVIDu-19 především starším lidem a chronicky nemocným. Obavy z aplikace několika očkovacích vakcín v jednom roce považují za bezpředmětné a zdůrazňují, že očkování pouze proti COVIDU-19 letos stačit nebude.

Prostor pro cirkulaci respiračních virů se nyní zvyšuje zejména proto, že se znásobily kontakty mezi lidmi. Postupně mizí také zakrytí úst a nosu, které v letošním roce před řadou virů chránilo. Obtížnější bude obrana před podzimní vlnou respiračních onemocnění. Letošní chřipková vlna může být razantnější, proto odborníci rozhodně doporučují očkování proti pneumokoku i chřipce obzvláště seniorům a chronicky nemocným.

Vakcíny proti chřipce a pneumokoku se podávají desítky let. Je bezpečné očkovat dospělé dokonce tentýž den oběma vakcínami, každou do jiné paže. Očkovací látky proti covidu prošly stejnými klinickými studiemi. Obavy z více typů očkovacích látek podaných během roku jsou proto zcela zbytečné. Je doporučen dvoutýdenní odstup mezi očkováními proti covidu, pokud byl člověk očkován zároveň proti chřipce a pneumokoku. Princip je stejný jako u jiných očkovacích látek. Česká vakcinologická společnost stejně jako Mezioborová skupina pro epidemické situace doporučuje aplikovat vakcínu proti koronaviru i chřipce najednou. Záleží ale na preferencích pacientů.

Osvětě o pneumokokových onemocněních se věnuje organizace ŽIVOT 90 – té vyjádřil podporu také herec Jan Přeučil, který letos prodělal pneumokokovou infekci i COVID-19. Bakterie pneumokoku může napadnout dýchací ústrojí, nervovou soustavu i krevní oběh a vyvolat řadu závažných obtíží. Vakcína je od 65 let hrazena ze zdravotního pojištění, stejně jako vakcína chřipková. Na nákazu pneumokokem umírá každý čtvrtý senior starší 65 let.

Je důležité pamatovat i na riziko přenosu infekcí v rodině a význam kolektivní imunity. Pneumokok je běžně přítomen v nosohltanu 20–40 % malých dětí. Více se vyskytuje u dětí, které navštěvují kolektivní zařízení. Pneumokok se rovněž vyskytuje v 5–10 % mezi zdravou dospělou populací. Přenáší se zejména kapénkami. V roce 2020 proočkovanost dětí dosáhla 71 % a proočkovanost osob starších 65 let byla 24 %, což na kolektivní imunitu, tedy nepřímou ochranu neočkovaných, nestačí. Děti jsou hlavním rezervoárem pneumokoků. Bezpříznakové nosičství dokáže eliminovat pouze očkování. Dle TZ

www.havas.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová