Co víme o chřipce

Klinické hodnocení fáze III přípravku proti COVID-19


Kategorie: Terapie a prevence chřipky Aktuality 
18.říjen 2021

Vysoká míra pozitivních výsledků léčby onemocnění COVID-19 v rámci klinického hodnocení fáze III (TACKLE) potvrzuje, že kombinace dlouhodobě působících protilátek (LAAB) AZD7442 společnosti AstraZeneca dosáhla statisticky významného snížení výskytu závažného průběhu onemocnění COVID-19 nebo úmrtí v porovnání s placebem u nehospitalizovaných pacientů s mírným až středně závažným symptomatickým průběhem onemocnění COVID-19. Celkem 90 % účastníků zařazených do hodnocení pochází z populací s vysokým rizikem progrese do těžkého průběhu onemocnění COVID-19, včetně účastníků s komorbiditami.

Studie splnila primární cílový ukazatel, přičemž dávka 600 mg přípravku AZD7442 podávaná intramuskulární injekcí (IM) snížila riziko rozvoje těžkého průběhu onemocnění COVID-19 nebo úmrtí (z jakékoli příčiny) o 50 % ve srovnání s placebem u pacientů v ambulantní péči, kteří vykazovali symptomy sedm dní nebo méně. V předem specifikované analýze účastníků, kterým byla podána léčba do pěti dnů od nástupu příznaků, přípravek snížil riziko vzniku závažného průběhu onemocnění COVID-19 nebo úmrtí (z jakékoli příčiny) o 67 % ve srovnání s placebem.

Přípravek je první LAAB s údaji z fáze III, který prokázal přínos v prevenci i léčbě onemocnění COVID-19.Včasná intervence s použitím protilátky může přinést významné snížení progrese onemocnění až do závažného průběhu s pokračující ochranou po dobu více než šesti měsíců.

Společnost AstraZeneca bude údaje projednávat s orgány ochrany veřejného zdraví. Dne 5. října 2021 společnost oznámila, že podala americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv žádost o povolení mimořádného použití přípravku k profylaxi před onemocněním COVID-19. Kompletní výsledky studie TACKLE budou předloženy k publikaci v odborném lékařském časopise a prezentovány na nadcházející lékařské konferenci.

TACKLE je randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná, multicentrická studie fáze III, která hodnotí bezpečnost a účinnost jedné 600mg IM dávky přípravku AZD7442 ve srovnání s placebem při léčbě onemocnění COVID-19 u pacientů v ambulantní péči. Studie probíhala na 96 místech v Brazílii, České republice, Německu, Maďarsku, Itálii, Japonsku, Mexiku, Polsku, Ruské federaci, Španělsku, Ukrajině, Velké Británii a USA. 903 účastníků bylo randomizováno v poměru 1:1 na intramuskulární aplikaci dvou plných, po sobě jdoucích dávek přípravku nebo placeba s fyziologickým roztokem.

Účastníci studie jsou dospělí starší 18 let, kteří nebyli hospitalizováni s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění COVID-19 a jejichž symptomy trvaly sedm dní nebo méně. Účastníci měli zdokumentovanou laboratorně potvrzenou infekci virem SARS-CoV-2, určenou molekulárním testem (antigenem nebo pomocí nukleové kyseliny) z jakéhokoli vzorku z dýchacích cest (např. orofaryngeální, nazofaryngeální nebo nasální výtěr nebo sliny) odebraného ne více než tři dny před prvním dnem od projevu symptomů. Primárním koncovým ukazatelem účinnosti byl výskyt buď závažného průběhu onemocnění COVID-19, nebo úmrtí z jakékoli příčiny do 29. dne. Účastníci budou nadále sledováni po dobu 15 měsíců.

Přibližně 13 % účastníků bylo starších 65 let. 90 % z nich mělo výchozí komorbidity a další faktory, které je vystavovaly vysokému riziku progrese do těžké formy onemocnění COVID-19, včetně rakoviny, diabetu, obezity, chronického plicního onemocnění nebo astmatu, kardiovaskulárního onemocnění nebo imunosuprese. Téměř 62 % pacientů bylo bílé pleti, 4 % černochů/Afroameričanů, 6 % Asiatů a 24 % amerických indiánů nebo původních obyvatel Aljašky. Asi 52 % účastníků byli Hispánci/ Latinoameričané.

AZD7442 je kombinací dvou LAAB - tixagevimabu (AZD8895) a cilgavimabu (AZD1061) - derivovaných z B-buněk darovaných zotavenými pacienty po prodělaném viru SARS-CoV-2. Tyto lidské monoklonální protilátky, objevené Lékařským centrem Vanderbiltovy univerzity a s licencí udělenou společnosti AstraZeneca v červnu 2020, se vážou na odlišná místa na spike proteinu SARS-CoV-21.

Společnost AstraZeneca je optimalizovala s prodloužením poločasu rozpadu a sníženou vazbou na Fc receptor a komplement C1q. Prodloužení poločasu rozpadu po jednorázovém podání protilátek více než ztrojnásobuje délku jejich účinek ve srovnání s běžnými protilátkami a mohlo by poskytnout až 12 měsíců ochrany před onemocněním COVID-19; údaje z klinického hodnocení fáze I prokazují vysoké titry neutralizačních protilátek po dobu nejméně devíti měsíců. Snížená vazba na Fc receptor má za cíl minimalizovat riziko zesílení onemocnění v závislosti na protilátkách – jev, při kterém protilátky specifické pro virus spíše podporují infekci a/nebo onemocnění, než aby je potlačovaly.

V srpnu 2021 společnost  oznámila, že přípravek prokázal statisticky významné snížení rizika vzniku symptomatického onemocnění COVID-19 v preexpozičním klinickém hodnocení fáze III (PROVENT). AZD7442 je rovněž zkoumán jako potenciální léčebný přípravek pro hospitalizované pacienty s onemocněním COVID-19 v rámci studie ACTIV-3 trial  Národního institutu zdraví a v dalších studiích hospitalizační léčby vedené spolupracujícími institucemi.

Přípravek je vyvíjen s podporou vlády USA, včetně federálních finančních prostředků od Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb; Kanceláře náměstka ministra pro připravenost a reakci; Úřadu pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj ve spolupráci s Ministerstvem obrany; Výkonným úřadem pro společný program pro chemickou, biologickou, radiologickou a jadernou obranu, na základě smlouvy č. W911QY-21-9-0001.

Údaje z předklinických hodnocení ukazují, že LAAB byly schopny blokovat vazbu viru SARS-CoV-2 na hostitelské buňky a chránit před infekcí v buněčných a zvířecích modelech onemocnění. Další zjištění in vitro ukazují, že AZD7442 neutralizuje nedávno objevené varianty viru SARS-CoV-2, včetně variant Delta a Mu. Dle TZ

www.astrazeneca.com

www.grayling.com

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová