Medicína

Osteoporóza přichází nenápadně


Kategorie: Onemocnění kloubů Aktuality 
13.říjen 2021

Osteoporóza, nemoc řídnutí kostí, přichází nejčastěji s věkem. Trpí jí až třetina žen po menopauze, ve věku nad 50 let ale postihuje i 15-30 % mužů. Vzniknout může i vlivem užívání kortikoidů, hormonální nerovnováhy, nízkého indexu hmotnosti nebo genetických predispozic. Nejčastější příčinou je nedostatek hormonu estrogenu, který ovlivňuje metabolismus kostní tkáně. Hladina estrogenu u žen klesá především v důsledku menopauzy – obzvlášť pokud k ní dojde před 45. rokem nebo následkem operace. Osteoporóza v pokročilém stádiu může způsobovat zlomeniny dokonce i při lehkém nárazu nebo kýchnutí. Ačkoliv sama o sobě nebolí, její následky bývají velmi nepříjemné.

 Rizikům osteoporózy se naštěstí dá účinně předcházet, a to především zdravou výživou. Součástí správného jídelníčku jsou především proteiny, které platí za „stavební kameny“ kostní tkáně. Důležitou roli hrají ale i další tělu prospěšné látky. Dospělý člověk by měl denně přijímat zhruba 1000 miligramů kalcia. V pokročilejším věku je dokonce vhodné dávku zvýšit až na 1200 miligramů. Vhodným zdrojem jsou mléčné výrobky i listová zelenina. Účinnou prevencí proti osteoporóze je také vitamín D, který lze získat buď ze slunečního záření, nebo formou doplňků stravy. Doporučená denní dávka vitamínu D se pohybuje v rozmezí od 600 do 800 UI.  Pevnost kostí umí dobře podpořit i fyzická aktivita, pravidelné cvičení – a dodržování lékařských prohlídek.

Denzitometrie neboli měření hustoty minerálů v kostech je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence osteoporózy. Kostní denzitometrie riziko osteoporózy včas odhaluje a umožňuje zvolit vhodný způsob léčby. Vyšetření mohou podstoupit pacienti se žádankou od specialisty, například od ortopeda, gynekologa nebo revmatologa. Doporučuje se mužům i ženám nad 55 let, především však ženám po menopauze.

 Mladší pacienti mohou na vyšetření na základě doporučení lékaře, například v důsledku úrazů nebo onkologických onemocnění. Od 50 let věku hradí denzitometrii například Oborová zdravotní pojišťovna, úkon je ale možné podstoupit i jako samoplátce. Denzitometrie je lokální vyšetření kostní tkáně. Provádí se pomocí zařízení vyzařujícího slabé rentgenové záření. Je rychlé a zcela bezbolestné. Díky denzitometrii může lékař zhodnotit hustotu kostní tkáně a obsah minerálů v kostech. Na základě výsledků doporučit další postup-užívání léků na posílení kostí, případně úpravu hladiny některých hormonů.

Brněnská pobočka sítě klinik EUC nyní nabízí pacientům vyšetření hustoty minerálů v kostech a hustoty kostní tkáně. Objednání je možné.

Dle TZ

www.euc.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová