Medicína

Dotaz pro VZP – ztráta kartičky pojištěnce


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
13.říjen 2021

Ztratil jsem kartičku pojištěnce, poraďte mi prosím, co mám dělat. Jaký je postup? Odpovídá Mgr. Viktorie Plívová, tisková mluvčí

 

Ztrátu průkazu pojištěnce musíte ohlásit své zdravotní pojišťovně co nejdříve, nejpozději však do 8 dnů od zjištění této skutečnosti (dle zákona o veřejném zdravotním pojištění (č. 48/1997 Sb.). Stejná lhůta pro ohlášení platí v případě, že dojde k poškození průkazu. Způsobů, jak nahlášení provést, je několik.

Nejjednodušší a nejrychlejší je, když navštívíte osobně některou z našich poboček. Na počkání vám vystavíme papírový náhradní doklad (papírové potvrzení dočasně nahrazující EHIC). Tento doklad má omezenou dobu platnosti tři měsíce od data vystavení. Důležité pro vás je, že jde o rovnocennou náhradu za plastový průkaz EHIC. Tzn., že se jí můžete prokazovat stejně jako plastovou kartičkou jak u lékaře v Česku, tak v zahraničí.

K vystavení nového průkazu budete potřebovat doklad totožnosti. V případě, že byste ztratil i ten, můžete se prokázat např. náhradním občanským průkazem, cestovním dokladem (pasem) nebo řidičským průkazem. To, že jste pojištěný u VZP, si naši zaměstnanci ověří v informačním systému.

Vystavení nového průkazu pojištěnce je bezplatné. Z technických důvodů však není možné vystavit průkaz na počkání, obdržíte ho přibližně do tří týdnů. Podle předchozí domluvy vám ho buď pošleme na doručovací adresu, nebo si ho můžete vyzvednout na vámi vybrané pobočce, kde se budete muset prokázat osobním dokladem.

Klienti VZP mohou také využít jednoduchý a rychlý způsob oznámení ztráty prostřednictvím on-line formuláře. Nahlásit ji a požádat o novou kartičku tak můžete z pohodlí domova. Náhradní doklad dostanete do e-mailu nejpozději do dvou pracovních dnů. Doručení průkazu pak proběhne dle vámi vyplněné varianty předání (vyzvednutí na pobočce nebo zaslání poštou).

Další možností je ztrátu ohlásit telefonicky nebo písemně e-mailem (infolinka 952 222 222 nebo info@vzp.cz), a tím pádem takto požádat i o nový průkaz. Při ohlášení je třeba uvést své číslo pojištěnce, celé jméno, adresu trvalého bydliště, popřípadě korespondenční adresu.

V případě, že byste ztratil svůj průkaz zdravotního pojištění v cizině (některé zemi EU) a potřeboval byste ho při nezbytném lékařském ošetření, obraťte se na nás telefonicky na naši infolinku nebo e-mailem. Pokud byste byl hospitalizován, můžete o něj také požádat prostřednictvím nemocnice. Naši zaměstnanci, po ověření příslušnosti daného pojištěnce k VZP, odešlou e-mailem Potvrzení dočasně nahrazující EHIC. Tento dokument garantuje zdravotnickému zařízení úhradu poskytnuté péče z prostředků českého veřejného zdravotního pojištění (v rozsahu daném evropskými nařízeními).

Jiný postup platí, kdybyste našel průkaz pojištěnce osoby, kterou neznáte. Na kartičce pojištěnce je uvedena v českém a anglickém jazyce instrukce, že průkaz má být v případě nálezu vrácen na adresu VZP ČR, Orlická 4/2020, Praha 3. VZP pak sama kontaktuje dotyčného pojištěnce ohledně nálezu ztraceného průkazu a vystavení nového.

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová