Demence

VoZP připomíná Světový den duševního zdraví


Kategorie: Aktuality Demence 
10.říjen 2021

Odhaduje se, že až miliarda lidí na světě trpí některou z poruch duševního zdraví. Vojenská zdravotní pojišťovna nabádá, aby lidé nebrali příznaky duševních nemocí na lehkou váhu a vyhledali pomoc. V České republice se mohou obrátit mimo jiné na speciální linku 116 123, která poskytuje první psychickou pomoc.

Téměř miliarda lidí na celém světě trpí duševní poruchou; postihnout to může kohokoli. Konkrétně deprese navíc provází celou řadu jiných onemocnění či postižení a ztěžuje tak rekonvalescenci. Podle WHO se na světě potýká s duševní poruchou každý sedmý člověk ve věku 10–19 let. Polovina všech těchto poruch začíná kolem 14 let věku, ale většina z nich není odhalena a léčena.

Pandemie COVID-19 měla obrovský dopad na duševní zdraví. Někteří lidé, včetně zdravotníků v první linii, studentů či osob s již přítomnými duševními poruchami, se potýkali s psychickými problémy obzvláště silně. Světový den duševního zdraví, který vyhlásila Světová federace pro duševní zdraví již v roce 1992, má za cíl, aby se dostupná psychická péče stala realitou pro všechny. I v tomto případě mají zásadní roli prevence a včasné vyhledání pomoci. Některé z nejčastějších duševních poruch, jako jsou deprese a úzkosti, lze léčit pomocí terapií, léků nebo jejich kombinací.

VoZP doporučuje nepodceňovat v rámci prevence důležitost pohybu. Aktivní životní styl je úzce propojen s duševní pohodou a má pozitivní vliv na celkové zdraví člověka. Pokud se však objeví pocit úzkosti či únavy i po dobrém spánku a přetrvává stres, je naprosto zásadní vyhledat pomoc.

Konzultovat stav lze i s praktickým lékařem.  U závažnějších případů praktický lékař také vystavuje žádanky na vyšetření u klinických psychologů či psychiatrů. Od minulého roku mohou být tato vyšetření vedena i distančně po telefonu či formou videohovoru. Konzultace s ošetřujícím lékařem nebo psychologem je možné podstoupit až třikrát denně po 10 minutách. VoZP nabízí možnost využití telemedicíny pro všechny své praktické lékaře, klinické psychology a psychiatry. Dle TZ

www.vozp.cz

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová