Medicína

Modré světlo škodí očím


Kategorie: Aktuality 
14.říjen 2021

U moderních technologií se tráví občas více času, než byl původní úmysl. V době pandemie COVID-19 se práce či distanční výuka dokonce staly každodenní součástí všedního dne. Dlouhé sezení u notebooku, tabletu či večerní usínání s mobilem se však významně podepisuje na očích.

 

Modré světlo představuje záření s nízkou vlnovou délkou a vysokou energií. Jeho přítomnost sama o sobě škodlivá není. Obsahuje ho i sluneční světlo, které způsobuje, že je nebe modré, a díky kterému se lze ráno přirozeně probouzet a večer zase usínat. Modré světlo v umělé podobě při častém používání však může uškodit.

Modrá složka světla prochází rohovkou a čočkou a dostává se na sítnici. Když ho oči absorbují, dochází k potlačení tvorby melatoninu – hormonu, který po západu slunce navozuje fyziologickou ospalost. Nadměrné ozařování modrým světlem vede k narušení přirozeného biorytmu i k nespavosti. Chytré telefony a novější notebooky dnes nabízejí speciální noční režim, který jas displeje elektronických zařízení podsvěcuje jiným spektrem barev, méně škodlivých pro oči. Odborníci však stále před spaním doporučují vyhýbat se obrazovkám počítačů, televizorů i mobilům alespoň dvě hodiny před ulehnutím.

Modré světlo ovlivňuje nejen lidský biorytmus, ale může mít také negativní důsledky na zrak. Na rozdíl od přirozeného modrého světla způsobují monitory a LED panely mnohonásobně větší záření než slunce. Studie dokládají, že denně nad obrazovkami vyzařujícími modré světlo lidé bývají i déle než 10 hodin. A tento čas se každý rok prodlužuje. Pandemie a lockdown situaci ještě zhoršily. Více lidí v současnosti bojuje s bolestmi hlavy a očí, zhoršujícím se zrakem i rozmazaným viděním.

Protože v dnešním světě není prakticky možné nepřijít do styku s modrým světlem chytrých technologií, je nutné oči chránit o to více. Ideální variantou je samozřejmě pravidelná kontrola zraku u očního specialisty, lékaře nebo optometristy. Dbát i při práci s elektronikou o pohodu očí, šetřit je a preventivně (např. pravidlem 20-6-20), provádět 20vteřinové přestávky s pohledem na předmět vzdálený alespoň 6 metrů vždy po 20 minutách práce. Monitor by měl být od očí vzdálen alespoň na délku paže a z pohledu mírně dolů. Skvělou pomůckou jsou také umělé slzy, kapky do očí, které suché oči zvlhčují a zároveň hydratují.

Další možností, jak zabránit nežádoucímu vlivu modrého záření, je používat také tzv. Bluefiltry, které se aplikují jako povrchová úprava na brýlové čočky. Výrobců na trhu je mnoho. Zákazníkům ve věku mezi 25-45 lety jsou odborníky doporučovány také úlevové čočky. Jsou na principu prodloužení zrakové ostrosti při střídání pohledu na střední vzdálenosti a na blízko, čímž jednoduše řečeno ulevují přeostřování mezi těmito dvěma vzdálenostmi. Dlouhodobější práce na počítači pak oči mnohem méně namáhá.

Vždy je dobré obrátit se na očního specialistu, který odborně poradí s výběrem vhodných čoček, ať už pro pohodlnější práci s elektronikou, tak i pro možné řešení korekce vady zraku. Dle TZ

www.media-list.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová