Výživa a strava dětí

Školní stravování nově a jinak


Kategorie: Aktuality Výživa a strava dětí 
12.říjen 2021

Kvalita školního stravování patří mezi témata, která již několik let rezonují mezi odbornou i laickou veřejností. Jídlo ve školách, má též značný vliv na utváření a vývoj stravovacích návyků, ale i nákupních preferencí. Z tohoto důvodu řada měst i krajů v současné době přichází s možností zařazení regionálních potravin a biopotravin do školního stravování. Začínají nové projekty v Praze a Českých Budějovicích.

 

V zahraničí je naprosto běžné, že biopotraviny jsou ve školním menu zařazeny z 25-90 %.  ČR je stále na začátku, ale někteří zřizovatelé škol a školek si již uvědomují, že zodpovědným nákupem surovin na obědy mohou podpořit šetrný způsob hospodaření, kterým ekologické zemědělství je. PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců s řadou z nich již spolupracuje.

Cena školního oběda je další velké téma. Řada rodičů, ale i zřizovatelů by na jedné straně chtěla poskytovat co nejkvalitnější stravu a podporovat nákup biopotravin do školních jídelen, na druhé straně naráží na finanční limity a možnosti rodičů.  K 1. září 2021 došlo k novelizaci vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování, kde zároveň došlo k úpravě finančních limitů na nákup potravin. Tyto limity se neupravovaly po několik let, zatímco ceny potravin setrvale rostou. Jídelnám se tak nyní otevírá reálná možnost, jak zařadit biopotraviny do školního stravování, lehce navýšit cenu oběda a zároveň případné zdražení dotovat žákům, kteří by si oběd z ekonomických důvodů nemohli dovolit.

(Pokud by se biopotraviny zařadily do školního stravování například z 5 %, očekávaný dopad na zdražení oběda by byl při správné volbě zařazovaných surovin minimální.)

Z kvalitativního výzkumu zaměřeného na nákup biopotravin, který si v roce 2018 nechal zpracovat SZIF například vyplývá, že bioprodukty ve veřejném stravování by uvítalo 73 % nakupujících, přičemž největší skupina lidí uvádí, že je ochotna připlatit si do 10 Kč za jedno jídlo.

Ze studie za rok 2020, kterou si nechala zpracovat ČTPEZ, je zřejmé, že většina rodičů ví, jaké obědy jejich děti ve škole jí, ale více jak 50 % netuší z jakých potravin se obědy ve školní jídelně připravují. Téměř 100 % dotázaných rodičů by uvítalo spolupráci školní jídelny a místních zemědělců, kteří by dodávali lokální zemědělské produkty.

Ekologické zemědělství přináší mnoho benefitů a jeho dopad na kvalitu půdy, vody, biodiverzitu i dobrou kvalitu péče o zvířata je neoddiskutovatelný. Spotřeba tuzemských biopotravin ve školních jídelnách znamená na jedné straně stabilitu odbytu pro ekologické zemědělce, na druhé straně dobrý příklad pro děti.

Je třeba vysvětlit kuchařkám, ředitelům, vedoucím jídelen i rodičům, proč má smysl biopotraviny do škol zařadit, nejedná se o další povinnost shora a dražší oběd. Podporou odbytu tuzemských biopotravin pomáháme naší krajině, chráníme čistou vodu a ekologické zemědělství. Školní stravování je v zahraničí jedním z nejvýznamnějších pilířů odbytu bioprodukce a mělo by se tak stát i v ČR.

Dle TZ

www.ctpez.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová