Rakovina

VZP dala dvě miliardy Kč navíc centrové péči


Kategorie: Aktuality Rakovina 
27.září 2021

Jen v průběhu letošního roku zvýšila VZP rozpočet na centrovou péči o další 2,1 miliardy korun. Oproti roku 2020, kdy bylo vynaloženo na léčbu ve specializovaných centrech 13,6 mld. Kč, byl rozpočet pro specializovaná centra navýšen na 15,755 mld. korun, tj. o 11,5 %. „I přes rostoucí náklady na zdravotní péči způsobené pandemií covid-19 je pro VZP prioritou přístup pacientů k nejmodernější léčbě,“ říká ředitel VZP.

 

Za posledních pět let se zásadně zvýšil počet klientů VZP léčených ve specializovaných centrech, a to téměř o 20 tis. na loňských 52 000 pacientů. Významné zlepšení dostupnosti inovativních léčivých přípravků potvrzuje i nezávislá studie EFPIA (pozn. Evropská federace farmaceutického průmyslu a asociací), která aktuálně řadí Českou republiku mezi země s nejlepší dostupností moderní léčby v Evropě. Není mnoho zemí v Evropě i ve světě, kde by měli pacienti takový přístup k nejlepší, a navíc plně hrazené péči z veřejného zdravotního pojištění.

VZP investuje koncepčně do zvyšování dostupnosti a zlepšování přístupu pojištěnců k nejmodernějším terapiím, úhrady ve specializovaných centrech pravidelně navyšuje s cílem zajistit léčbu všech indikovaných pacientů. Klíčem je spolupráce s odbornými společnostmi a aktivní léková politika VZP, která zásadně změnila dostupnost moderní terapie pro klienty VZP.

Centrová péče nejmodernějšími inovativními léčivými prostředky je dnes poskytována u zvlášť závažných onemocnění, tedy nejen onkologických diagnóz, ale např. u roztroušené sklerózy, Crohnovy choroby nebo revmatologických diagnóz, u léčby vzácných chorob, jako je spinální svalová atrofie nebo cystická fibróza atd. Zejména onkologická onemocnění, jejich včasná léčba, včasný záchyt a prevence, patří v průběhu posledních let k prioritám VZP.

„Díky spolupráci s VZP se v několika posledních letech významným způsobem zvýšila dostupnost inovativní léčby našim pacientům. Daří se nám zajistit jim i tu nejdražší léčbu, která není standardně hrazena z veřejného pojištění. U plně indikovaných pacientů dnes můžeme nasazovat nejmodernější léky v rekordně krátkém čase a de facto bez finančních omezení,“ upozorňuje předsedkyně České onkologické společnosti.

Centrová léčba je dnes poskytována nejvyššímu počtu onkologických pacientů v historii. Za posledních osm let se výdaje VZP na ni u onkologických onemocnění zdvojnásobily, a to na více než 3 miliardy v loňském roce. Zdvojnásobil se však zejména také počet léčených pacientů, za loňský rok se jejich počet blížil 8 000. Dle TZ

 

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová