Úrazy dětí

Pojištění proti úrazům nestačí krýt odškodnění


Kategorie: Aktuality Úrazy dětí 
31.srpen 2021

Letní období je vyhrazeno pobytům dětí v přírodě. Ať se jedná o několikatýdenní nepřetržité pobyty v přírodě, nebo o příměstské kempy, kde děti tráví jen část dne, odpovědnost za bezpečnost táborníků přebírají provozovatelé. Společnost Vindicia upozorňuje na skutečnost, že jsou pořadatelé sice pojištěni, ovšem zpravidla na velmi nízkou částku, která případné odškodnění nepokryje. Jedná se o stejný problém, na který už bylo upozorněno u škol, které mají běžně pojištění v řádech pouhých desítek tisíc, u táborů je situace velmi podobná.

Žel u zlomené nohy při tělocviku, otřes mozku při noční táborové bojovce či následky topení a skoků do vody, mohou být nároky zraněného na odškodné výrazně vyšší. Při vážných úrazech hlavy či páteře se vyšplhají na stovky tisíc či dokonce miliony korun. A v takových případech nemá pojištění šanci nároky zraněného člověka pokrýt.

Pokud pojištění nestačí, je kompenzace vymáhána na pořadateli a nastává nepříjemná patová situace. Pořádat a vést tábory je velká osobní zodpovědnost, často i oběť. Akce často organizují nadšenci a mladí dospělí, kteří jim pomáhají kvalitně trávit čas sportem, popřípadě v přírodě. To je jistě obdivuhodné a chvályhodné. Jenže pokud se táborník vážně zraní, měl by získat adekvátní odškodnění.

S vážnými následky úrazu dítěte, i když vznikl jen drobnou nepozorností, může celé roky bojovat celá rodina, pro kterou péče přestavuje často i velice vysokou finanční zátěž. V případě, že odškodění nepokryje pojištění, se poškození musí obrátit na organizátory, kteří ale požadovanou částkou vůbec nemusí disponovat, případě jim vznikne celoživotní závazek. Řešením je pojistit se na vysokou částku – pořadatelé táborů mají následně krytá záda a případná zranění budou adekvátně odškodněna.

Před odjezdem je dobré dítě informovat. Pokud by se stalo cokoliv nečekaného, nebo se objevil zdravotní problém, ať dají rodině okamžitě zprávu. I po telefonu lze vyhodnotit, zda se při pádu jednalo jen o odřené koleno, nebo o závažnější úraz, který by mohl mít následky. Dítě by se nemělo stydět jakoukoliv nehodu přiznat vedoucímu. O vážnějších úrazech, které si vyžádají větší vyšetření, by měli pořadatelé tábora samozřejmě bez prodlení rodinu informovat. Je nutné, aby vše bylo oficiálně zdokumentováno, že se úraz stal právě na táboře a v souvislosti s jeho činností.

Je nutné uschovat veškeré dokumenty, které vystaví lékaři, a trvat na tom, aby bylo uvedeno, že se úraz skutečně stal během tábora. Zároveň mít dokumenty o tom, že tábor proběhl, byl zaplacen a dítě na něm reálně bylo.

Pokud úraz nebude zaznamenán organizátory tábora, mohou pomoci výpovědi svědků. V tomto případě může být vyslechnut i nezletilý, který byl přítomen úrazu nebo případně kuchařka, vychovatel atd. Zásadní je, aby nešlo jen o tvrzení poškozeného a jeho rodičů proti tvrzení pořadatelů, že se nic nestalo.

Před odjezdem dítěte na tábor je také dobré se případně informovat o pojištění (hlavně u zahraničních táborů, kde se řeší primárně cestovní pojištění). Rodiče by se měli podrobně informovat o pojištění i u tuzemských táborů. Upřesní se tak zodpovědnost organizátorů tábora, pořádné pojištění již svědčí o zodpovědnosti a případně i lepší kvalitě provozu.

Pokud se člověk pokouší domoci odškodnění sám za sebe, zpravidla získá sotva třetinu částky, na kterou má nárok. Vyplatí se proto kontaktovat experty, kteří přinejmenším odhadnou, jakou šanci na odškodnění lidé mají a pomohou s postupem. Dle TZ

www.shrtcut.cz

www.vindicia.cz        

 

Autor: MUDr. Olga Wildová